В продължение на първия от поредицата почивни дни събота,Стрелча е домакин на Втория етнографски фестивал на Средногорието.

Той се провежда под патронажа на кмета на община Стрелча Иван Евстатиев. Реализира се по проект на Местна инициативна група „Панагюрище, Стрелча, Лесичово” по Програма за развитие на селските райони 2007- 2013 г. на европейски земеделски фонд за развитие на селските райони- Европа инвестира в селските райони. Първото му издание се състоя миналата година и премина при голям зрителски интерес. Сега в града гостите са двойно повече, привлечени от пъстротата на участниците, хубавото време и възможностите за СПА – туризъм. Идеята на организаторите е фестивалът да се превърне в едно от най-очакваните есенни събития от културната програма на града и общината.

Преди тържественото откриване се състоя представянето на изложбата от шестте творби на Златю Бояджиев, които преди месец бяха открити в сградата на общината. За първи път на живо посетителите виждат златни листенца и маслинов плод, намерени в местността „Орела“ през 1950 година, част от златен тракийски венец от ІV в.пр.н.е и сребърни апликации от тракийска конска амуниция, открити в Жаба могила през 1977-1978 г. от проф. Георги Китов. Това стана в присъствието на двама академици – Светлин Русев и Антон Дончев, които са сред почитателите на природните богатства и историческото минало на Стрелча.

Посетителите на града имат възможност да видят и изложбата на 15 костюма на заслужилата народната певица Надка Караджова и други нейни награди, представени от дъщеря й Светла Караджова. На разположение е и изложба „История на розопроизводството”.

На две сцени ще протече днешният празник. Първата е на площад „Дружба“, където в 11 ч. се състоя Тържествено откриване на Фестивала със специалното участие на народната певица Николина Чакърдъкова

В 12 ч. започна концерт на открита сцена с участието на певчески и танцови състави. В 18.30 ч. – ще се състои награждаването на участниците.

Втората сцена е в НЧ „Просвещение – 1871″, в 12 ч. там започна кулинарната изложба, която представи местните традиционни ястия.

Третата сцена пък е Исторически музей, където в 12.00 ч. стартира надпреварата по словесен и обреден фолклор.

Стремежът на Иван Евстатиев, който се кандидатира за втори мандат е да превърне Стрелча в средище на СПА и културния туризъм. Градъти  селищата окоо него благоприятстват това. Началото вече е поставено, следва да се надгражда, заяви Евстатиев.