На 28 септември ни очаква второто за тази година явление „кървава Луна“. Става дума за пълнолуние, съчетано с лунно затъмнение. И ако не успяхме да го наблюдаваме на 4 април, когато то се случи за първи път тази година, то се сега вече ще можем да видим в цялата му красота. Освен че ще можем да видим потъмняването на лунния диск, ще бъдем свидетели и на т.нар. Суперлуние, тъй като Луната ще премине през най-близката си до Земята точка – перигей.

За тези, които и сега много искат да наблюдават пълното лунно затъмнение, но не могат да си организират пътуване, НАСА е предвидила интернет транслация. Такава ще има и на сайта на американската обсерватория Slooh.

Пълно лунно затъмнение се нарича моментът, когато Луната изцяло се оказва в сянката на Земята, преминаваща между нея и Слънцето. Но защо нашият естествен спътник почервенява?„Представете си, че стоите насред прахова лунна равнина и гледате към небето. Над главата ви се намира Земята, която изцяло закрива Слънцето. Ако си мислите, че в този момент Земята ще бъде съвсем тъмна, това не е така – около планетата ще има светъл пръстен. Тази светлина придава на Луната меден оттенък“, поясняват от НАСА.

„Кървава луна” се случва, когато земята е между слънцето и луната, като се блокира директната слънчева светлина и тя не може да се отрази от луната. Част от слънчевата светлина обаче минава през земната атмосфера и късовълновата синкава светлина се разпръсва, докато дълговълновата червена светлина се пречупва по посока към луната. Тази червена светлина се отразява от луната и създава явлението „кървава луна”.

Характерни моменти от явлението

Начало на затъмнението от полусянката: септември 28d 03h 11m 46s
Начало на затъмнението от сянката: 04h 07m 12s
Начало на пълната фаза: 05h 11m 11s
Максимална фаза: 05h 47m 09s
Край на пълната фаза: 06h 23m 07s
Край на затъмнението от сянката: 07h 27m 06s
Край на затъмнението от полусянката: 08h 22m 33s

Максимална фаза на затъмнението от полусянката: 2.230

Максимална фаза на затъмнението от сянката: 1.276

Радиус на полусянката: 1.303о

Радиус на сянката: 0.771о

Продължителност на затъмнението от полусянката: 05 часа, 10 минути и 47 секунди

Продължителност на затъмнението от сянката: 03 часа, 19 минути и 54 секунди

Продължителност на пълната фаза: 01 час, 11 минути и 55 секунди

По време на максималната фаза на затъмнението в 05h 47m, наблюдател от София ще вижда Луната на височина 16.5о над западния хоризонт (на астрономически азимут 75о).

От България явлението ще се наблюдава до залеза на Луната в 07h 28m (за София), т.е. до края на затъмнението от сянката.На 28 септември Слънцето ще изгрее за София в 07h 20m.

Затъмненията са предсказуеми, тъй като следват хода на небесните тела. Може да се каже, че няма нищо свръхестествено в тетрадата от „кървави луни” и следователно не можем да знаем дали са знамение от Бога. С други думи, не трябва ли знамението да е ясно и недвусмислено акт на комуникация? Ако луната стане кървавочервена, когато няма лунно затъмнение или каквото и да е друго обяснение, тогава ще имаме знамение.

Само три пъти през последните 500 години е имало цикъл от четири „кървави” лунни затъмнения около слънчево затъмнение: 1) април 1493 до септември 1494; 2) април 1949 до септември 1950 г.; 3) април 1967 до октомври 1968 г. Четвъртата „кървава луна”, тетрада, предстои през следващите две години. Какво е значението на всичко това? Дали става въпрос за „чудеса на небето” (Деяния 2:19) с някакво пророческо значение?

Американският пастор Хаги вярва, че когато Писанието споменава Израел, Юда или Сион в пророчески текст, това се отнася за еврейския народ и/или за съвременната държава Израел, а не за християнската църква. Тъй като вярва, че пророчествата обикновено се отнасят за еврейския народ, Хаги стига до заключението, че тетрадата от 1493-1494 г. е знамение за изгонването на евреите от Испания, тетрадата от 1949-1950 г. е знамение за основаването на съвременната държава Израел, а тетрадата от 1967-1968 г. посочва победата на Израел в Шестдневната война, по време на която Израел получава контрола над град Йерусалим.

Според учените обаче няма опасност от свършека на света. Единственото, което можем да изпитаме по време на явлението е наслада. Освен това ще трябва да пием и доста кафе, с оглед на факта, че луната ще се „окървави“ в три посреднощ. Това със сигурност няма да спре и уплаши заклетите почитатели на астрономията и фотографите.