Двудневен фестивал на кешкека започва утре в Радилово. В продължение на два дни пещерското село ще приема гости от близо и далеч, за да покаже как се приготвя местното ястие, което има арменски корени.

Никой не може да каже кога, но кешкек тук се приготвя още от времето на древното тракийско племе беси, а когато по тези земи дошли славяните, те с радост се съгласили да продължат традицията.

Всъщност легендата за кешкека разказва, че местните хора живеели в мир и разбирателство. Но настъпили години, в които жените не можели да зачеват. Времето вървяло и ако се случило някоя жена да забременее – помятала или раждала мъртво дете. Тракийките ронели сълзи и отправяли горещи молитви към богинята на плодородието Бендида, но тя сякаш оставала глуха за тях. Когато в селото останали само няколко жени в детеродна възраст, една от тях сънувала чуден сън.

Тя срещнала в гората красива млада жена, която се представила като богинята Бендида. „Ще заченат жените, аз ще им помогна“, обещала, „но когато децата се родят ще приготвите кеша (каша), от която ще раздадете на всички в селото“. Богинята заръчала да съберат най-хубавото пшеничено зърно. Добре узрялото зърно да се смели между едри камъни и след това 9 пъти да се измие, докато стане бистро като сълза. Бременна булка да донесе мълчана вода и да я кипнат в голям съд, след което да добавят смляното жито и да бъркат.

Да бъркат и да наричат „Да порасне силно и работливо“, „Да бъде с чиста душа като зърното“. Когато детето порасне, преди сватбата му да приготвят отново кешкек и да го нарекат за здраве на семейството му, а след това и на децата му.

Разказала жената за своя пророчески сън на всички и всички дали обет да приготвят митичната кеша (кешкек) така, както Бендида им била заръчала. Сбъднало се обещанието на богинята. Забременели жените, родили се и първите бебета – големи, здрави деца. Запретнали ръкави жените от селото и забъркали божествената каша кешкек, която от този ден нататък се е превърнала в символ на новия живот.

В село Радилово рецептата за кешкек се предава от поколение на поколение. Преди всяка сватба и след всяко раждане тя задължително се приготвя и се раздава на всички.

Ето я и нея:

Продукти

Половин килограм жито, 150 гр. масло, 1.5 литра вода/мълчана/, една лъжица кафена – сол.

За поръсване

захар, сирене

Приготвяне

Сложете във водата една щипка сол и я оставете да заври. Добавете 9 пъти измитото жито и варете, докато житото стане на каша. Трябва да бъркате непрекъснато и да се уверите, че не са останали несварени зърна. Свалете кешкек от огъня, а в отделен съд препържете маслото. Добавете маслото в кашата и разбърквайте, докато го поеме напълно. Поднесете кешкек поръсен със захар или сирене.

От къде да вземете мълчана вода?

Мълчаната вода се налива рано сутрин от горски извор, нарича се мълчана, защото по пътя към нея и навръщане жената, която я носи не трябва да отронва и дума. Дори и да срещне познат не трябва да го поздравява. Заради това според легендата, жените ходели за вода нощем, за да не ги среща никой.

20keshkek2

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА

21.09.2015 г.

10.00 ч. Откриване на фестивала

Представяне легенда за кешкека

На открита сцена

– ще се представя  обичаи и фолклор от Радилово и гостуващи състави;

14.00 ч.  Демонстрация на варене на кеша/ кешкек/

14.30 ч. Отворени врати на Болницата на Лейди Странгфорд /музейна сбирка/

18.00 ч. Дискусия „Житните продукти – гаранция за здраве“

През целия ден:

– ще се предлагат на изложба базар храни, земеделски продукти, сувенири на площада и пред откритата сцена и  дегустация на кешкек;

20.00 ч. Концерт на  Ансамбъл “Зора” при НЧ “Зора– 1903” с. Радилово

22.09.2015 г.

 На открита сцена

10.00 ч.
– ще се представя  обичаи и фолклор от  и гостуващи състави;

– Брейк турнир и уроци

–  детско шоу

През целия ден :

– ще се предлагат на изложба базар храни, земеделски продукти, сувенири на площада и пред откритата сцена;

14.00 ч. – Закриване на фестивала

20keshkek4 20keshkek