Г-н Фолев, измина една година, откакто Пазарджик отново има Автогара. Какви трудности срещнахте и какво се случи през тази една година?

Мисля, че за година време автогаровият комплекс успя да се наложи като основната транспортна връзка на областния център с останалата част на България и се превърна в най-оживената артерия за транспорт в Пазарджишка област. Цифрите сочат, че за една година през транспортното съоръжение са преминали над 700 хиляди пътници, за които Автогара Пазарджик е била начало, край или междинна спирка в пътуването. Болшинството от хората, ползващи междуградския и международен превоз са хора в активна възраст, учещи или работещи, социално ангажирани личности. За проблемите няма смисъл да говоря, те са част от работата във всяка една дейност. Гледаме на всеки казус или проблем като на предизвикателство, с което се справяме в процеса на работното ни ежедневие.

Със сигурност имате обратна връзка с пътниците. Кое е най-често срещаното оплакване?

Все още има хора, които негодуват, че достъпа до Автогарата е затруднен, но не мисля, че имат основание, тъй като за улеснение на достъпа на пътниците до автогаровия комплекс още преди месеци Община Пазарджик премести местоположението на една от спирките на ул.”Царица Йоанна”, от където до автогарата е не повече от 50, 100 метра. Отново със съдействието на Общината беше обособена и нова спирка за автобусите от обществения градски транспорт. Част от линиите вече спират в непосредствена близост до Автогарата на ул.”Христо Касапвелев”.

Това на практика показва, че основната ни цел и цялостната ни концепция е насочена преди всичко към подобряване на условията на пътуващите. За това говори и дейността, която развиваме и услугите, които предлагаме за пътниците на територията на автогарата. Говоря за достъпната архитектурна среда, за стаята за майки с деца,  осемте сектора, звуковото известяване, наличието на банкомат и каса за плащане на битови сметки и осъществяване на парични преводи. Заведение за бързо хранене, магазин, красивия парк. Дори за безплатната библиотека, която функционира на Автогарата – обособихме я, за да създадем приятна атмосфера и уют на пътниците, които имат по-дълъг престой в комплекса.

Работим върху разработката на сайт на Автогарата. Признавам, че вече трябваше да е готов, но истината е, че информацията е с много голям обем и структурирането й, така че да е лесна и удобна за ползване от пътниците трябва да е добре обмислено. До стартирането на официалния сайт, пътниците могат да ползват специално създадената секция на страницата на „Тролейбусен транспорт – Пазарджик”АД.

Като споменахте много информация – колко на брой са превозвачите, с които работите?

Партнираме си с над 20 превозвачи, които обслужват линии до над 200 дестинации в общината, областта, страната и чужбина. Структурирането на дейността на превозвачите на едно място безспорно е улеснение за пътуващите. Особено за международните превозвачи. Сега автобусите на всички фирми, пътуващи зад граница тръгват от Автогарата. Хората могат на място да сравняват цените на различните компании и да избират най-удобния за тях час за отпътуване до над 50 европейски градове. Тази година основният ни превозвач Юнион Ивкони успя да се пребори и за линията Пазарджик – Слънчев бряг и стотици жители на общината имаха възможност да пътуват до южното ни Черноморие.

Споменахте за безплатната библиотека – проект, който намери отзвук в цялата страна, но Вие реализирахте още нещо много интересно – открит урок по пътна безопаснот на Автогарата.

Смятаме, че обучениението и възпитанието на децата по темата за пътната безопасност е изключително важно и всяко едно усилие в тази посока си струва. Това е отговорност преди всичко на семейството и на училището, но е отговорност и на цялото общество. Ето защо екипът на дружеството ни ще продължи да работи в тази посока и с останалите детски градини и начални училища в общината. Отворени сме за различни идеи и взаимодействие с най-младите представители на гражданското ни общество – децата. От една страна за децата освен, че е полезно и изключително интересно да разгледат автогарата и да научат как точно протичат процесите на работа, от друга страна присъствието на цяла група или клас малчугани, весели и питащи и интересуващи се живо от всяка подробност, действа силно зареждащо и за служителите и за пътниците.

Върху какво работите в момента?

В момента усилията ни са фокусирани към развитие на прилежащата инфраструктура на автогаровия комплекс. Предвижда се в непосредствена близост до Автогара Пазарджик да бъде обособен търговски и развлекателен център, както и покрит паркинг за автомобили. Осъществяването на замисъла ни ще допринесе за удобствата на пътниците – това е безспорно, но по-важното е, че с реализацията на проекта ще бъдат разкрити нови работни места. С точност колко – на този етап не мога да кажа, но като пример мога да дам, че за една година, откакто функционира Автогарата, дружеството ни успя да осигури трайна заетост на 15 човека.

Тук е мястото и да благодаря на всички служители на Автогарата, които се грижат за доброто обслужване и приятното пътуване на жителите и гостите на Пазарджик, за съдействието от страна на иституциите, на бизнес партньорите ни и на края, но не на последно място на хилядите пътуващи. Благодаря за топлите думи, за високите оценки, за проявеното разбиране в различни ситуации, за препоръките, които ни дават – за да сме още по-полезни! Защото нашата работа е свързана не просто с обслужването на клиенти, а с осъществяването на обществена услуга и наш дълг е да предоставяме добра обществена услуга.