„Тракийското наследство покорява, както със силата и изяществото си, така и със своята загадъчност. Стрелча се гордее, че е едно от местата, където не просто има останки от древния народ, а забележителна концентрация на археологически находки. Най-характерните и интересни експонати може да видите в зала „Археология” на ИМ, където днес са изложени и непоказваните златни листенца и маслинов плод от златната огърлица, намерена в м. Орела и сребърните апликации от конската амуниция на царското погребение, извършено в Жаба могила, една от най-големите тракийски могили на Балканите.”, каза при откриването на Втория етнофестивал на Средногорието, директорът на историческия музей Станислава Станева.

„Днешният ден е забележителен и с това, че една непозната страна от творчеството на един от най-прославените български художници ще бъде показана за всички ценители. Златю Бояджиев е име, което всеки един колекционер жадува да притежава. За Стрелча е щастие, че може да се похвали с притежаването на картини на големия художник, рисувани и посветени на града ни. В началото на 50-те години на 20 век Златю Бояджиев, привлечен от лековитата вода, несъмнено впечатлен от неподражаемата атмосфера на Стрелча посвещава таланта си на църквата, къщите, природата. В отдел „Художествен” на третия етаж може да се насладите на изкуството на твореца в залата, където са експонирани също картините на един малко познат, но изключително стойностен художник от Стрелча– Мильо Балтов, а също и на Никола Образописов. Днес откриваме и изложбата История на розопроизводството, реализирана чрез проект на МИГ „Панагюрище, Стрелча, Лесичово”, подчерта кметът Иван Евстатиев.

20strelcha-svetla

„За мен е изключително удоволствие, че заедно с г-н Евстатиев успяхме да подредим изложба с част от костюмите и наградите на моята майка- заслужилата народна певица Надка Караджова. Изложбата представя творческите успехи и признанието, което получава Надка Караджова, изразено в държавните и конкурсни награди, мигове от живота й, запечатани на фотолента и нейните костюми, които са израз на душевността й.

20kostiumi Nadka

 

Някои от костюмите са шити в Сирия, където се оказа, че има православно кътче и изключителна прилика с нашите шевици.”, каза при откриването Светла Караджова, дъщеря на народната певица.

Тържественото откриване на Фестивала бе със специалното участие на народната певица Николина Чакърдъкова и неврокопският танцов ансамбъл- Благоевград.

„Днес Стрелча е столица на българския фолклор и традиции. Фестивалът вече надхвърли границите на Средногорието и стана национален. За следващата година вече има заявки и от чуждестранни състави от Македония, Австрия, Гърция. Пожелавам успех на всички участници в различните категории.”, каза при откриването на фестивала кметът на община Стрелча Иван Евстатиев.

21sastav M benzarova Strelcha

В самото начало на Фестивала Иван Евстатиев получи приз „Човешки ресурси“ за трети път. „Това не се е случвало до този момент. Нашият управителен  съвет, защото той доказа, че родолюбивите българи не са история. Наградата се връчва за дадения пример по всеотдайност и достойнство, посветеност, Стрелча  да се превърне в център по родолюбие.“, каза по време на церемонията доц.д-р Ганчо Попов, главен редактор и издател на списание „Човешки ресурси“. Списанието излезе със специален брой, посветен на богатствата на стрелчански край.

Заедно с Фестивала се проведе и предварителният конкурс на Националния фестивал „Пиленце пее”. Победителите в различните категории имат право да се явят на националния форум за участие в надпреварата за големите национални награди и почетна стипендия на името на Надка Караджова. Председател на журито бе певицата и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски” Светла Караджова.

Фестивалът се проведе на три сцени. На първата се представиха танцовите и певческите формации от общините Стрелча, Панагюрище, Мирково, Хисаря, Карлово, Сопот, Павел Баня, Казанлък, Ихтиман, Пловдив и София. На втората сцена, пред НЧ „Просвещение ” бяха приготвени ястия, характерни за средногорската традиция. Третата открита сцена бе за словесен и обреден фолклор в двора на Историческия музей.

Състезателната програма на ВТОРИЯ ЕТНОГРАФСКИ ФЕСТИВАЛ НА СРЕДНОГОРИЕТО започна с атрактивното изпълнение на Кукерските състави от село Семчиново и село Осетеново- община Павел Баня. През целия ден над 1500 изпълнители показаха пред публиката и своите колеги уменията си. Журито излъчи победителите- – Индивидуални изпълнители детска група „Капитанчета- с. Капитан Димитриево. Индивидуални изпълнители Раздел „Обработен фолклор“- Зорница Чавгова- гр. Хисаря. Клубове за български танци- Боди фолк- София и Танцов клуб с ръководител Мария Бензарова- гр. Стрелча;  Раздел „Автентичен фолклор“-  Дамска фолклорна група- с. Главиница и Частен детски танцов състав „Средногорски полъх“- Ихтиман; Словесен фолклор- Донка Младенова- Стрелча;  Раздел „Обреден фолклор“- три първи места- Самодейна певческа група „Стрелица“ към НЧ „Просвещение“- гр. Стрелча, Женска певческа група за автентичен фолклор- гр. Хисаря и Кукерски състав- с. Осетеново, Павел Баня.

Кметът на община Стрелча Иван Евстатиев връчи плакети на победителите, специално изработени за Фестивала. Всеки състав получи и грамота. Най- добрите ще имат право да участват в Националния музикален фестивал „Пиленце пее- 2015“ в София. Фестивалът завърши с концерт на квартет „Славеите на Надка Караджова”, прославил България по целия свят.