В първия ден на есента нова тройка български автори получи пред отбрана публика номинация за наградата за нова българска художествена проза „Хеликон”.

Стефка Венчева бе отличена за „Аврамови хроники”. „Респектиран съм от тази книга от непозната за мен авторка. Оказа се много стойностен роман. След време по такива книги ще се съди за нашата история. Тази книга е погледнала твърде страшни събития в нашата история през призмата на обикновеното човеколюбие“, каза за изданието на „Сиела“ членът на журито Бойко Ламбовски. Според него женската проза се дели на два вида, в първия през цялото време лирическата героиня се чуди дали обектът на въжделенията и, ще откликне на любовта и, а вторият вид е истинската проза, каквато несъмнено е „Аврамови хроники“. Ламбовски призна, че е подходил с предубеждение към романа. Помислил, че това са спомени, които по някакъв начин заклеймяват миналото ни, но когато попаднал в света на селото от романа бил очарован от сюжета и многото човеколюбие втъкано в него.

Несъмнено книгата има за цел да ни припомни, че най-важното нещо, заради което присъстваме на Земята е да съхраним нашия биологичен вид, каза в експозето си Юри Лазаров, който също е член на журито, отличило книгата на „Сиела“.

„Забавлявах се, докато писах. Някои от историите са истински, реални случаи. Благодаря на издателите си, защото макар че това е четвъртата ми книга, най-накрая благодарение на тях, хората разбраха, че мога да пиша“, каза Венчева. Тя благодари на Община Пазарджик в лицето на председателя на Общинския съвет – Хари Хараламбиев и кмета Тодор Попов за отношението към пишещите в Пазарджик, на книжарници „Хеликон“ за смелостта да представят новата българска литература и на „Сиела“, които отличиха книгата в челната десятка на конкурса си за нов български роман.

Първа номинация за приза получи и Димитър Коцев – Шошо за „Скарида“. „Когато книгата излезе, мислех, че само аз съм написал роман тази година в България. Разбрах обаче, че има стотици досега. Това е доказателство колко много един писател влиза в един свят, когато твори. Сега знам какво ще чета и в чии светове ще вляза. Радвам се на тази номинация. Тя доказва, че хуморът също е сериозно нещо“, каза сценаристът.

Членът на журито на награда „Хеликон“ Юри Лазаров пък му пожела скорошно филмиране с голям бюджет за „Скарида“, напомняйки продукцията „Лора от сутрин до вечер“, написана и осъществена от Шошо.

За Недялко Славов номинацията на „432 херца” („Хермес”) е втора  след „Портрет на поета като млад” („Хермес”) миналата година. „Този роман те превръща в читател. Можеш да се насладиш на всяко отделно изречение, на всяка страница. Днес такива книги са рядкост, не само в България, но и в света“, каза председателят на журито Калин Донков.

Наградата „Хеликон“ ще бъде връчена в навечерието на Коледа, а отличената книга ще бъде избрана измежду дванадесетте номинирани през зимната, пролетната, лятната и есенната сесии, каза Юри Лазаров.

Номинираните до сега девет книги са избрани от общо 150 публикувани творби на български автори. Според издателите присъствали на събитието става все по-трудно да се открие стойностна българска книга, която да грабне вниманието на читателя. Журито на „Хеликон“ набляга предимно на сериозни книги, които ще оставят трайна следа в българската литература. Освен наградата „Хеликон“ има и такава, която се присъжда на най-четените български автори. Засега с „Цветето на Хеликон“ многократно може да се похвали Иво Сиромахов.