В галерия “Георги Машев” утре ще се открие самостоятелната изложба на художничката Маргарита Иванова. За трети път в град Пазарджик авторката ще покаже свои керамични творби.

Първото нейно представяне бе през 1995 година във фоайето на зала “Маестро Георги Атанасов” в рамките на “Зимни музикални вечери”. Тогава Маргарита показа керамични пана, наситени с висок и мощен релеф, представящи антични и исторически мотиви.

След дълъг период на творческо търесне стана факт и втората самостоятелна изложба в гр. Пазарджик, под надслов  “20 години пред керамичната пещ“,  тя бе подредена в галерия “Станислав Доспевски” през 2011 г. В залите видяхме керамиката на Маргарита Иванова в друга светлина: нежни и изящни женски фигури и портрети.

Маргарита Иванова е завършила Художествената академия – гр. София, специалност “Керамика”. Едновременно с керамиката тя учи и скулптура като задължителен предмет в специалността. Може би това й помага да създаде керамичните пана така, като че ли са изваяни с лекота. Трудноста в керамиката идва не само от моделирането и пресъздаването на образи. Всичко зависи от ред технологични процеси: механични, физични и химични. Сушенето, полагането на глечта, химичните реакции, които се получават  при изпалването на произведенията са важни за правилния технологичен процес.   “Самото глазиране на релефните произведения е толкова дълго, колкото да нарисуваш картина с маслени бои” – споделя авторката. “Трябва да си добър майстор-технолог, за да нямаш изненади при всичките етапи на работа”.

Свикнали сме да мислим за керамиката като за утилитарно, приложно изкуство. Маргарита Иванова ни показва, че то може да бъде превърнато в изящно изкуство – картина, пластика, портрет.  Познати са ни нейните монументални портретни образи на Св. Климент Охридски  (I  ОУ “Св. Кл. Охридски” – Пазарджик), Неофит Рилски (ОУ “ Неофит Рилски” – Костандово), Христо Ботев (ОУ “Хр. Ботев” – Дорково). 

На поредната изложба ще видим нови керамични релефи, по-малки като формат, но те са оная малка плоскост на която, художничката намира огромно пространство за създаването на своите чудеса, моделирайки схващанията си света и хората, изразявайки  мислите си.

24magi1 24magi2 24magi