Приличат на всички млади българи. Позитивни до мозъка на костите, Тя малко по-приказлива, Той – малко по-затворен. Скулптор. Тя е илюстратор. Милена Радева, а той – Илия Бояров. В Пазарджик са заради „Анималия“. Първият им съвместен творчески проект.

Запознават се на пешеходна пътека пред Художествената академия, Илия пробвал да я сгази. Казват го с усмивка и се поглеждат като всички влюбени. Мисълта за изложбата, която събира невероятно много посетители в осем български града, като се почне от София се родила, след като решили да съзадат симбиозата между малка пластика и илюстрация. Темата е „Животни“.

И така Илия създал малките пластики, някои от които сребърни. Споделя, че самите фигурки го изискват. Тя пък създала необичайни по размер научни илюстрации на животни. Разказва, че всъщност се е получила кавалетна живопис. Резултатът е неочаквано добър.

В София на откриването присъстват над сто и петдесет души, което се оказало неочаквано за организаторите. По традиция в галериите идват не повече от тридесет души, разказват младите автори. За да се подготвят за „Анималия“ те са разгледали стотици работи на други творци свързани с темата.

Няма защо да откриваме топлата вода, усмихва се Милена. Но създават свои собствени произведения. Съвместният им живот ги е направил много критични един към друг и това те намират за положително, защото води до развитие и по-добри творби.

Всъщност заедно са участвали и на Биенале на хартиените изкуства, а видео от „Анималия“ ще представя страната ни в Съвременен салон на изкуствата във Виена.

Илия е създал двадесет и две фигурки на животни, но няма любима сред тях. Всички са много красиви, казва Милена. Идеята беше да покажем, че малката пластика може наистина да има много малки размери и да бъде страшно въздействаща, а по принцип научната илюстрация е с определени параметри, които моите работи надскачат. Това е другото предизвикателство пред зрителя.

Вкъщи си имат котка и куче. В схватките, надделява котката. Когато бях малка много харесвах конете, но сега мисля, че котката е любимото ми животно, разказва Милена. Завиждам и защото по цял ден спи.

Работата по изложбата им е донесла много знания. От ровичкането по темата Илия разбрал, че по света има 54 породи овце, тази която той е направил е алпийска. За децата изложбата е пиршество на емоциите, защото те са изключително зарадвани от миниатюрите на зайче, мече, кучета и охлюви. В другите градове на страната малчуганите дърпали родителите си към залата за изложбата.

Илюстрациите на Милена са работени с акварел. Те също представят различни видове птици и животни. В момента двамата обмислят и следващ проект, който ще бъде посветен на защитените видове птици в България.

Изложбата се открива в петък вечер, 18 ч. в „Тайната зала“ на Театъра.