Пазарджик се присъедини към важна международна кампания, отбелязвана в над 30 страни в света посветена на опазването на прилепите. Това стана възможно, благодарение и в рамките на инициативата „Кауза Природа“ – дни на изкуството и природата, която стартира днес в областния град.

Нощта на прилепите ще се състои на 26 -ти септември – събота от 15,00 до 20,00 часа в и пред Младежкия дом в града. Организатори на събитието са Младежкия дом, Община Пазарджик, Зелени Балкани със съдействието на изкуствоведа Ани Стойкова. Зелени Балкани ще посрещнат посетителите на Нощта с фотоизложба за прилепите, изложба от информационни банери, експозиция на детски рисунки, артистични ателиета, прожекции на филми, презентация на прилепите и разходка с прилепен детектор.

Четири вида прилепи живеят на територията на България. Те са бозайници с криле, които имат уникалната възможност да летят и да се ориентират в тъмното, това става благодарение на ехолокация, те не са слепи животни, за слуха си използват истински сонар. Прилепите не са гризачи, раждат веднъж в годината 1-2 малки, всичко това ги прави застрашен вид. Тези животни живеят дълго, над 41г. Също така помагат с това, че се хранят с много вредители. Прилепите не са опасни животни, не трябва да бъдат убивани, имат интересен и тайнствен живот.