Районна прокуратура-Панагюрище  внесе обвинителен акт в съда срещу три лица за кражби след предварителен сговор – престъпление по чл. 195 ал. 1 т. 5 от Наказателния кодекс.

На съд е предаден Вълко С., на 19 г. от гр. Пловдив, за това, че в периода от 24 май 2014 г. до 17 януари 2015 г. в с. Красново, обл. Пловдив, с. Строево, обл. Пловдив и в гр. Стрелча, обл. Пазарджик, при условията на продължавано престъпление, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за друго такова престъпление, и  след предварителен сговор с още две лица, е отнел чужди движими вещи от 11 жилища в трите населени места. В един случай е направен опит за отнемане на чужди движими вещи – сума от 180 лева от жилище в гр. Стрелча, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини.

Общата стойност  на отнетите вещи от трите лица е 5 699 лева.  Част от кражбите Вълко С.  е извършил в сговор с Атанас Д., на 22 г., от гр. Панагюрище, и с Божидар К., на 26 г. от гр. Панагюрище. Сред отнетите вещи са селскостопанска техника, мобилен телефон, животни, парични суми, които варират от 15 лева до 3 500 лева, и др.

По делото са извършени три съдебно-оценъчни експертизи и една дактилоскопна,  призовани са 28 свидетели, като от тях 15 са пострадали лица. Обвиняемият Вълко С. е с мярка за неотклонение „задържане под стража“ и се намира в затвора в град Пазарджик, а другите двама обвиняеми са с мярка за неотклонение „подписка“.

В обвинителния акт на Районна прокуратура-Панагюрище се сочи, че престъпленията са извършени с пряк умисъл от обвиняемите лица, с целени и настъпили противообществени последици, което се доказва от разпити на свидетели, заключенията на експертизите, протоколи за оглед, приложени фотоалбуми и др.

 Разпитани в хода на разследването Вълко С. и Атанас Д. са направили признания за извършените престъпления като дават обяснения по случаите и описват механизма.

Районен съд-Панагюрище е насрочил първото заседание по делото на 28 октомври 2015 г.