Прекрасни манатарки от всякакъв калибър могат да се открият на Атолука след края на сезона, през почивните дни курортната местност е била посетена от малцина свои почитатели, сред които и Здравко Илиев.

28zdravko3

Младият мъж е в плен на мястото, покорен от красотата му и заради това създава фейсбук страницата „Магията на Атолука“. Без значение на сезона, гората му служи като вдъхновение за кадри, спиращи дъха.

28zdravko4

 

През цялото лято гъбите бяха кът, заради липсата на валежи. Топлото време им попречи да зарадват почиващите. Сега обаче е точният момент за манатарката, сочи опитът на Здравко.

Гъбата е незаменима част от много рецепти, повечето хора предпочитат да я запазят сушена. Тя може да бъде консервирана или замразена, но според експертите е най-добре да се консумира непосредствено след брането или сушена. Така запазва автентичното си съдържание и вкусови качества.

Атолука е място където гъбите освен всичко друго, ще са пораснали и на поляна, където въздухът е най-чист в цяла Европа. Това сочеха проучвания правени от НАСА преди няколко години. Те отличиха региона на Равногор, в който попада и курортното селище, за най-екологичен на Стария континет.