izbori1пс215

Бившето ръководство на Община Пазарджик търпи много критики относно не реализираните си проекти, каза днес на пресконференция кандидатът за кмет на Пазарджик – Найден Шопов. Редно е обществеността да е наясно, с това, че стартиралият през 2011 г. проект за воден цикъл е получил първоначално финансиране от 630 000 лв. при проект от 49 800 000 лева и е бил спрян по нареждане на управляващия орган по тази оперативна програма. До сега няма официален отговор на въпроса – каква е причината?

Без пряка връзка с този проект, но от съществено значение е защо след като Мокрище е вододайна зона за част от града, селото няма канализация. Там всяко домакинство ползва септична яма, а водата се просмуква в земята. Цената за направата на канализация в селото е около осем милиона лева и общината до сега трябваше да ги е осигурила от собствени средства, за да обезпечи чистата питейна вода за града, каза Шопов.

Пазарджик има голям проблем с отводнителните системи, тъй като те са остарели и не са проектирани за толкова голям брой от хора, каза инж. Евтим Янев, който е в листата на ГЕРБ за общински съветници. Липсата на обновен воден цикъл ще продължи да води към масови наводнения пре всеки валеж над 30 л. на кв.м. Това означава, че общината определено не си е свършила работата и четири години не е била в състояние да подреди документацията си по този проект, за да бъде реализиран. Дъждът става причина за хлътването на пътната настилка и тротоарите.

Пазарджик пропусна първия си шанс и сега може да се сдобие с воден цикъл само след окрупняването на ВиК дружествата, като се създадат водни сдружения. Но това означава нови проекти и тръгване от кота нула.

Вторият глобален и нереализиран проблем на Пазарджик е сметището, заяви Найден Шопов. Там безобразията продължават с пълна сила. неоторизирани лица палят гуми и найлон, изсипват се тонове смет, а се отчитат едва 50 000 т. годишно. Според специалистите става дума за тройно повече боклуци, но общината признава само за тези, за да не плаща санкциите, които и налагат от екоинспекциите. Води се, че средно едно домакинство изхвърля около 40 кг. смет годишно, което е всъщност месечното количество.

По новия проект за сметището са нужни 16 млн. лв. за една клетка. 12 милиона са осигурени от ПУДОС, не е ясно от къде ще се вземат останалите четири. На страницата на общината има договор с фирмата изпълнител, а няма яснота за това как се се финансира проектът, каза инж. Янев.

Как е възможно в Панагюрище да се прави ново сметище и да се рекултивира старото, а тук това да не може да се случи? – попита риторично Найден Шопов.

Третият нереализиран проект пък е Западният околовръстен път. той трябваше също вече да е стартирал, но на практика все още нищо не е направено. Ако той бе създаден щеше да намалее трафикът от камиони по бул. „Цар Освободител“ и „Христо Ботев“, а това от своя страна щеше да спаси пътната настилка от дупки и заличаване на пътната маркировка. Защо се говори и обещава едно, а става друго? Кой и кога ще отговори на този въпрос?

Като тревожна констатация бе предложено на журналистите да видят кадри от актуалното състояние на речното корито на Марица. Ако сега има наводнение, отново ще бъдем на прага на бедствие, заявиха от ГЕРБ.

01marica2 01marica