В днешния ден община Сърница получи агрегата от Сдружение „Солидарна Швейцария – Източна Европа”. Благодарение на успройството докарано през нощта при бедствени положения хората в града няма да останат без ток. За цяла България са определени два агрегата.

По наша инициатива представители на фондацията ни посетиха, запознахме ги със справки колко често прекъсва тока, видяха и отдалечеността на общината. За нас е жизнено важно да имаме такъв агрегат, тъй като всяка зима имаме чести спирания на тока, защото основно трасето ни е през гористи местности. Не помня да има зима, в която да не е спирал тока, а последната зима беше със седмици, коментира Неби Бозов. Той добави, че освен този агрегат от неправителствената организация са поели ангажимент да осигурят материали и за Здравната служба, която е в лошо състояние.

02agregat1

Проведени са разговори с електроразпределителното дружество за точното местонахождение – къде ще се включи в електрическата мрежа. Агрегатът е от най-новите технологично, може да се стартира чрез мобилен телефон, но най-важното – може да захранва цяла Сърница с електроенергия при спиране на тока.