Николай ГЕНОВ
06ravnogor, nikolai genov

Тя е красива с позлата, част от съкровището от брациговското село Равногор – Родопите. За популярността на това красиво планинско село, в значително степен и откритото в землище му Равногорско съкровище. За откритието четем в книгата на големия български археолог д-р Георги Китов „МОГИЛИ, ХРАМОВЕ И ГРОБНИЦИ – записки на един „могилар““, която препоръчваме като увлекателно четиво, популяризиращо тракийската археология, написано в духа на прочутата „Богове, гробници и учени”.

През 1987 г. при изкопни работи в местността „Чемериката” край Равногор местни хора откриват археологически останки в могили. Разкопките са поверени на Георги Китов, който е работил и преди това в тогавашния Пазарджишки окръг и вече му се носела славата на специалист в изследването на тракийската гробнична архитектура. Докато другите разчиствали новооткритата гробница, както сам казва, „на шега” с част от екипа археологът проучва една неравност на околния терен, която се оказва малка могила.
Под нейния насип намират голямо огнище, но не и следи от погребение. Малко след това в две ями е открита цяла сребърна гарнитура за конска амуниция с позлата. Състои се от шест кръгли апликации с диаметър 5-7 см, една фалера (кръгла пластина), с диаметър 28 см, която вероятно е служела за нагръдник на коня, а също така начелник и част от юзда. По всичките седем предмета правят впечатление изразителни майсторски изковани портрети – вероятно ликове на богини. Предполага се, че находката е от края на ІІІ, началото на ІІ в. пр. Хр.
Според Георги Китов изображенията по намерените апликации и фалерата носят иконографски черти на трите древни богини: на победата – Нике, на лова – Артемида и на мъдростта – Атина. Особено експресивен е образът върху фалерата от фотографията. По всяка вероятност е изобразена богиня от тракийския пантеон. На главата си носи венец, тялото е загърнато в дреха, а същевременно има криле.
Според някои съкровището от Равногор вероятно е ритуален дар, използван като реквизит при някои религиозни церемонии.
Според други то е свързано с култа към мъртвите, според трети – с култа към слънцето. Има и мнения, че в по-малката могилка до гробницата е направено отделно погребение на любимия кон на мъртвия.
Впоследствие се оказва, че около гробницата в „Чемериката” се намира цял тракийски некропол от 18 могили. Според д-р Китов, „без да бъдат особено ефектни външно”, тези гробници след откриването им споделят участта на безброй други наши паметници на културата. Сиреч оставени са на произвола на съдбата. Самият учен в края на дните си дори не беше сигурен дали е останала и следа от тях. Могилите все още са си край Равногор, макар че много трудно в селото ще намерите някой да ви покаже къде точно е намерено съкровището. Него обаче можете да видите в Пазарджишкия музей….

От книгата „1000 страници България“.