Фондация „Бекс“ спонсорира провеждането на поредица от часове, в които родители и деца ще могат заедно да стигнат до по-добро общуване по между си, разказа председателят на фондацията Тодор Цоков. Съвместните уроци ще стартират през ноември и ще се провеждат в галерия „Бекс“, която се намира на ул. „Завоя на Черна“. Първата среща е наречена:

ЧАС ПО „ЕМОЦИИ”

Целта на часът по „Емоции” е чрез ролеви игри и обучение да подпомогне на родителите в процеса на възпитание на децата и изграждането им, като личности. Как да разпознават емоциите си, да ги изразяват по здравословен начин и да ги контролират, да бъдат уверени, да са съпричатни към другите, да отстояват себе си, да са гъвкави и адаптивни в динамиката на нашето съвремие.

Водещият принцип в работата е убеждението, че основите на успешната личност, емоционалните и социалните умения се поставят още в ранно детство.

Най-важното предимство на емоционалната интелигентност е, че тя е по-малко заложена генетично и дава възможност на родители и преподаватели да компемсират там, където природата е пропуснала да реши шансовете на едно дете за успех.

Защо Емоционалният коефициент е по-важен от коефициента на интелигентност?

Достатъчно е да се споменат психичните проблеми, нарастването на насилието, агресията в ранна детска възраст и употребата на наркотици, за да си отговорим на този въпрос.

 

Как можете  да помогнете на децата си да се справят с предизвикателствата на съвременния живот? Какво ще получат децата ако притежават емоционални и социални умения?

Те ще могат:

  • Да се спреятеляват и поддържат приятелства
  • Да работят по групи
  • Да говорят и слушат ефикасно
  • Да се доказват
  • Да се противопоставят на грубияни
  • Да са съпричастни към другите
  • Да решават проблеми
  • Да се смеят над себе си
  • Да мотивират себе си в трудни моменти
  • Да посрещнат трудностите с увереност

 Защо е необходимо да се преподават  на децата емоционални и социални умения?

Скептиците се чудят защо трябва да се преподават емоции на децата. Те задават въпрос: Емоциите не са ли нещо естествено за децата? Отговорът е: Не, вече не. Много учени вярват, че човешките емоции първоначално са се развили като оцеляващ механизъм. Страхът ни помага да се пазим от злото и ни подсказва да избягаме опасността.Гневът ни помага да преодоляваме бариери, за да получим това, от което се нуждаем. Доставя ни радост и щастие да бъдем в компанията на други хора. Тъгата по загубата на важно за нас същество изпраща сигнали към него да се върне, а отчаянието може да помогне в привличането на друго същество, което ще замести този който сме загубили.

Ако тези емоции обаче са действали при предшествениците ни, съвременния динамичен живот ни предоставя емоционални предизвикателства, които природата не е очаквала. Например гневът все още има значение за емоционалния ни образ, но природата не е очаквала, че той може толкова лесно да бъде провокиран от  задръстването в движението, докато гледаме телевизията или играем видеоигри.

Ако трескавият и забързан живот предизвиква в децата ви раздразнителност и гняв, вие може да ги научите да разпознават и контролират тези чувства

Днес разликите между успешните хора и „другите“ са в детайлите-във знанията, в уменията, в способностите, в словесните и невербалните изразни средства, в цялостния стил на поведение и общуване.

Емоционалните и социалните умения са толкова важни за живота на всеки човек, колкото и дипломите от училище и университета . Който владее тези умения, може да си позволи да живее по-добре, по-качествено и да реагира адекватно на предизвикателствата на съвременния живот.
Часовете по Емоции дават реален шанс на децата, за утрешния ден да са подготвени за високите изисквания на съвременното общество.
Помагаме им да усвоят важни умения за изграждане на хармонични отношения с другите и със заобикалящия го свят.
Детето притежаващо емоционални и социални умения е винаги добре прието от околните. То успешно и с лекота общува със своите връстници, буди доверие у възрастните, чувства се уверено, балансирано и спокойно.

ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ:

ЧАС ПО „НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА”

ЧАС ПО „ПУБЕРТЕТ”

ВОДЕЩ:

Анита Милушева-тренинг-обучител

Завършила е магистратура по управление на човешките ресурси  и по психология. През последните три години е  участвала в поредица от конференции, симпозуми, семинари и работни групи в областта на психологията, част от които са с  международно признати имена в Европа и Сащ – Fabian Blobel MD, Dena  Baumgartner и др.

Преминала е през практика по клинична и консултативна психология към институт  за психично здраве- консултации и диагностика на деца със затруднения в ученето и комуникацията, терапия на деца  с установени проблеми в развитието, терапия на деца с поведенчески и емоционални проблеми, както и обучение на родители, учители и др.

Специализирала е към кабинет по Клинична и консултативна психология в Болница Токуда – оказване на психологическа подкрепа и консултиране на пациенти на болницата .

Преминала е обучения и тренинги за управление на стреса, повишаване ефективността при вземане на решения в проблемни ситуации.

Продължава обучението си за психотерапевт/психодрама водещ по психодрама метода на Дж. Морено. До момента е преминала обучение от две и половина години от общо шест години.