Иванка ТРАЙКОВА – секретар и библиотекар на читалище „Хаджи Найден Йованович – 1935“

Читалище „Хаджи Найден Йовонавич-1935“ в Юнаците днес ще отбележи 80 години от учредяването му и 210 години от рождението на неговия патрон.

06chital1

 

По този повод в построената преди две години от община Пазарджик читалищна сграда ще се състои празничен концерт с участието на хор „Слава Русева“, ансамбъл „Овчарска песен“, мажоретен състав „МЕГА“, квартет „Сбарбарянка“ в съпровод на гайда от Николай Балабанов и самодейните състави към читалището – певческата група „Хаджилийка“ и танцовия състав „Тракийско злато“.

Народно читалище „Хаджи Найден Йованович – 1935“ е основано на 30 януари 1935 година. Учредители са шестима учители и деветима местни жители.

06chital

За председател е избран учителят Стоян Попов, а за библиотекар – Иван Кочев. Първата библиотека се е помещавала в училищна стая, а книгите са били дарени от учредителите. Читалището е именувано „Цар Борис III”, а от 1945 година носи името „Хаджи Найден Йованович“. Читалището е носител на орден „Кирил и Методий“ и Грамота от Министерството на културата за принос в развитието на читалищното дело в България.

Хаджи Найден Йованович – първият български книгоиздател и пътуващ книжар, е роден около 1805 г. в Юнаците (тогава Хаджилий), Пазарджишко. Учи в българско килийно училище при вуйчо си епископ Дионисий Агатоникийски (неизв. – 1827). Учителства в Пазарджик, а в Батак открива общоселското училище. Става хаджия през 1840 г.

В продължение на близо 20 години издава и преиздава на български език повече от 35 книги с богословско, светско и медицинско съдържание. Пътешества из всички български земи – пеша или на кон, с дисаги пълни с народополезни книжки. За да събуди интерес към родната книга, устройва и публични четения. Пътува из Сърбия, Румъния, Русия, Атон. Поддържа със свои средства да се учат в Белград няколко момчета.

Хаджи Найден Йованович е в близка връзка с Г. С. Раковски, на когото през 1856 г. дава ръкописа на „История вкратце о болгарословенском народе“.

Сляп, забравен от сънародниците си, Хаджи Найден умира в болницата в Белград на 22 март 1859 г. и е погребан в общото гробище на града.