izbori1пс215

ЗА НЕГО

Стефан Балабанов е кандидат за кмет на община Пещера, а кандидатурата му е издигната от ВМРО – Българско национално движение. Стефан Балабанов има две висши образования – диплома от ПУ“П.Хилендарски“ по специалността „Педагогика“, придобита през 1990 г. , както и диплома от УНСС, по специалността „Външна търговия и международно право“ /1996 г./ Заемал е ръководни длъжности в системата на МВР в периода от 1983 – 2003 г. След това е бил секретар на Българското посолство в Киев, Украйна. Остава там до 2007 г. Работи в „Булфарма“ от 2007 – 2011 г. От тогава до сега е зам.кмет на Община Пещера.

Г-н Балабанов, защо решихте да се кандидатирате за кмет?

Защото харесвам екипа, с който работих в Община Пещера до сега и най-вече, че той може да работи успешно. Като доказателство мога да посоча факта, че заедно спечелихме 17 европроекта и по нито един от тях нямаме наложена финансова корекция. В повечето други общини се наложи да връщат средства, взависимост от получените суми от 200 000 до милион лева. Освен това много добре знам какво трябва да се направи за хората, за да стане Пещера още по-добро място за живеене. Първите стъпки в тази посока бяха направени през този мандат.

Какви са вашите приоритети?

Първата ми задача е да създам предпоставки на младите хора в Пещера да спортуват. В това отношение ние наистина сме им длъжник. Моята идея е да се направи една голяма и нова, модерна зала в сградата на бившата казарма, като в нея се предвижда да има закрит плувен басейн, зала за борба, бокс, спортна гимнастика, бадминтон. Не случайно изреждам тези видове спорт, в Пeщера те имат традиции, които са ни донесли европейска и световна слава. Спомнете си само името на Серафим Тодоров. Заради това смятам, че една многофункционална зала ще отведе младите точно там, където те трябва да бъдат, но до сега не са имали този шанс. Смятам, че ще получим подкрепа от страна на правителството и лично от премиера Бойко Борисов, защото знам, че те имат отношение към спорта. Още през юни аз имах среща с министъра на спорта Красен Кралев, където съм внесъл проект за създаването на спортна площадка, която трябва да бъде изградена в двора на СОУ“П. Славейков“. Стойността на този проект е 107 000 лв. и лично министър Кралев в присъствието на нашия лидер Красимир Каракачанов ми обеща, че проектът ще бъде стартиран. Още нямам отговор защо това не е направено до сега, но ако бъда избран ще направя ново посещение при него, за да видим какво точно се е случило.

Считам, че с тези две съоръжения спортът в Пещера ще добие нов облик и младите ще имат място където да спортуват.

На второ място аз поставям младите родители. В разговори с тях научих, че те имат желание вместо да ходят в детската кухня да получават храната за децата си по домовете. Мисля, че това е изпълнимо, тъй като през зимните месеци не е удачно майките да бутат колички в студ и сняг, същото важи и за летните горещини. Наистина те могат предварително да заявят поръчката си за следващия ден и нужното да им бъде доставено у дома. Така този своеобразен патронаж ще може да облекчи ежедневието на хората, които са създали бъдещето на този град. Друго, свързано с насърчаването на това младите да остават в града, е организирането на общинска детска градина, която ще работи нон стоп 24 часа в денонощието. Така, ако няма баби и дядовци, родителите ще могат да оставят малчугана си на грижите на специалисти в продължение на седмица или повече, колкото трае тяхната семейна почивка.

Мисля и за хората от третата възраст, те също имат нужда от социален живот, който в момента не им се предлага. Освен облагородяване и ремонти по техните клубове, съм предвидил и регулярни екскурзии в България. Мисля, че това ще разнообрази ежедневието им и ще ги убеди, че ние сме благодарни за това, че преди да се пенсионират са дали всичко от себе си за развитието на Пещера, Радилово и Капитан Димитриево.

На трето място е грижата ми да малките улички, тротоари и периферни квартали. Там предстоят ремонти. Ще се постараем да подменим плочките, да облагородим зелените пространства, но най-вече предвиждам да направя промяна на графика на работното време на общинската фирма по чистота. Отпадъците ще се извозват по-често и то през нощта, за да може хората да тръгнат на работа по пометени тротоари и без да се спъват в купчините натрупани отпадъци край казаните.

На четвърто, но не последно място, предвиждам въвеждането на железен обществен ред. С това моите опоненти плашат ромите. Не, не смятам да ги подлагам на репресии. На репресии няма да бъде подложен никой, но ще бъда непримирим към тези, които все още не разбират, че освен права имат и задължения към града, към общината, към държавата.

Вие бяхте зам.кмет,  с какво ще се похвалите, какво сте направил до тук?

Община Пещера вече има предвидени 11 400 000 лв. за саниране на блоковете в кв. „Изгрев“. Вече имаме сключени няколко договора. В момента фирма извършва техническо обследване, а през пролетта започва и самото саниране. Голяма гордост ми е фактът, че ние сме единствената община в страната, която има Пречиствателни станции за всяко от селата и града. Направихме Перистера, която вече 20 000 посещения от наши и чуждестранни туристи. Тръпка ми е и проектът „Родопска приказка“, в който си партнираме с Батак и Ракитово, а ние сме водеща община. Той касае туризма и ние вече участвахме в две изложения, където представихме нашия край като туристическа дестинация. Говоря за Лондон и Лайпциг.

Какво трябва да прави един кмет, за да бъде успешен?

Работата на кмета не е да си стои в кабинета. Той трябва да е непрекъснато сред хората на града, за да знае проблемите им, а също така да бъде постоянно пред кабинетите на министрите, за да постига поставените си цели. Ако не ходиш до София, няма как да успееш. По телефона и с приказки нещата не стават. Много съм благодарен на инж. Атанасов и екипа, с който работих, защото те са хората, на които дължа много.

Ако стана кмет, аз ще се срещам с всеки, който иска да ми сподели своите тревоги и проблеми.

VMRO 001