izbori1пс215

 На всеки хвърлен от страна на опонентите ни камък, ще отговорим с усмивка, каза днес по време на брифинга си в Пазарджик независимият кандидат за кмет Тодор Попов. Това се случи в отговор на журналистически въпрос за хода на предизборната кампания. Очакванията ни са, че през оставащите 10 дни тази кампания срещу нас ще се засилва. Нищо не може да ни изненада.  Другата седмица ще направим първата копка на депото – докато другите говорят, ние продължаваме да работим, каза още по този повод Попов. Той се спря по-подробно на идеите за възстановяне на професионалния футбол и волейбол в Пазарджик. „Ако някой иска да развива професионален футбол, значи ще работим в една посока. Общината обаче сама не може да си позволи да прави общински професионален футболен клуб. За развитието на професионалния спорт са нужни партньори, които да се ангажират с конкретни цифри, срокове и отговорности,“ обясни Тодор Попов.

Той посочи неуспешните примери за общински клубове в Монтана, Сливен, Враца, Гоце Делчев и подчерта, че общината винаги ще помага на професионалния футбол, но е нужно насреща си да има сериозен партньор с конкретни финансови ангажименти към издръжката на клуба.

„И сега терените и стадионите се ползват от клубовете“, подчерта  Попов и уточни, че е поискал от желаещите да сформират професионален футболен клуб конкретна програма и стратегия за развитие, които да бъдат представени на вниманието на общинските съветници и да бъдат обсъдени в комисиите.

Независимият кандидат представи своята визия за ефективно управление на ресурсите на общината, както и приоритетите си в областта на образованието, демографията, социалната отговорност, спорта и културата. Една от важните задачи в  следващия мандат е да да бъдат санирани трите училища – „Д. Гачев“, „П.Берон“ и „Л. Каравелов“. Две са и детските градини, които не са били включени в този процес през изминалия мандат, но ще влязат през новия – „Върбица“ и „Зорница“. До момента община Пазарджик е сключила договори със Сдруженията на собствениците на 38 многоетажни жилищни сгради и на пролет при тях ще се осъществи безвъзмездното саниране с европейски средства. Това нарежда Пазарджик в първата петица сред общините в страната. В следващия програмен период е планирано и санирането на кооперации, където пазарджиклии също могат да се включат успешно.

Предстои и създаването на стратегическо звено за развитието на бизнес средата и повишаването на заетостта в Пазарджик. Ще бъде запазена устойчивостта на изградената палитра от социални услуги и създаването на нови. Ще бъде запазена традицията за подпомагане на социално слаби деца и семейства. В резултат на програмата „ин – витро“ в Пазарджик са се родили осем бебета, а за следващият мандат се предвижда залагането на повече средства в бюджета за стимулиране на семействата, които имат желание да отглеждат деца, а имат репродуктивни усложнения.

Пълен съпорт се предвижда и за различните творчески гилдии на града, както и до сега те ще получават съдействие и финансиране на голяма част от своите замисли, подчерта Тодор Попов. В течение на своята кампания той осъществи срещи с местните дружества на писателите и художниците, където получи десетки благодарности и адмирации от страна на креативните гилдии за дадения шанс и разбиране.

14todor3