izbori1пс215

Пазарджик отдавна има славата на творчески град, като художниците са неизменна част от него. Любимото им място за изложби е галерия „Георги Машев”, където местната публика и гостите на града се любуват на произведенията ни. Всеки творец сам финансира начинанията си, както това е прието да се прави по цял свят. Заради ограничения пазар обаче, твърде често картините и скулптурите чакат своя собственик прекалено дълго време.

Това, от което се нуждаем е организиране на изложби извън Пазарджик, а освен чрез творческите съюзи като СБХ, практически по друг начин това не може да стане. Именно тук виждам ролята на общината, която би могла да съдейства за показването на нашите произведения и в други градове. Как би могло да стане това? Чрез Нациналното сдружение на общините, където може да се приеме решение за гостуващи изложби на ротационен принцип.

По този начин нашата публика ще се срещне с имена и творци от другите краища на България, а ние бихме могли да представим себе си в техните галерии. Всяка община има галерия, която би могла да показва изложби без да изисква наем за това. Общината би могла да поеме също така и транспортирането на творбите до галериите, в които гостуваме.

През последните четири години успяхме сами да организираме наши изложби в Пловдив, Плевен, Бургас и Пещера, но това е недостатъчно, за да можем да покажем всички наши творци.

 С помощта на евродепутата Илиана Йотова успяхме да направим представителна изложба в европарламента в Брюксел, Белгия.  Тя пое всички разноски по изпращане на творбите, пътуването, нощувките на колегите. Необходимо е да се помага и съдейства на художниците от град Пазарджик да намират пазар на своето изкуство извън границите на града, в страната ни и извън нея. И зад това трябва да стои общината с нейните ресурси и възможности. След като сме в общия европейски дом е наложително съдействието на община Пазарджик за подпомагане изнасянето творбите на  художниците извън страната.

Ако ви допадат идеите на художничката Маргарита Иванова, подкрепете я с бюлетина №10 за общински съветници и преференциален номер – 14.