Г-н Фолев, преди дни съобщихте, че в края на този месец в Пазарджик започва да функционира единственият извънстоличен професионален учебен център за подготовка и обучение на шофьори в електротранспорта, това е новина не само за нашия град, кажете малко повече за този проект.

За първи път по улиците на Пазарджик ще се обучават кандидати за шофьори на тролейбуси. Макар, че електротранспорта в нашия град съществува и се развива вече 22 години, обучението на кадри е било приоритет на най-големите градове в страната. Година след година обаче, тези центрове за обучение са закрити. Така се стигна до ситуацията, че все по-трудно е на електротранспортните дружества у нас  да попълнят нужните кадри.

Това ли наложи разкриването на такъв обучителен център?

Абсолютно, да. Ще говоря конкретно за нашето дружество, но проблемите са аналогични и в останалите градове, които развиват електротранспорта. „Тролейбусен транспорт – Пазарджик”АД изпитва сериозна необходимост от специализирани кадри. Средната възраст на шофьорите в нашето дружество е 52 г. Това не е недостатък, служителите ни са опитни и отговорни, но годините минават, хората остаряват и се пенсионират.  Млади хора няма как да се наемат, поради простата причина, че няма къде да придобият необходимата квалификация. Към днешна дата професионален учебен център функционира в София, но там курсовете се провеждат само за нуждите на столичния електротранспорт, т.е. обучават се толкова хора, колкото са нужни в даден момент, за да попълнят свободните работни места. А какво става в другите градове? До преди 6, 7 години курсове за  подготовка на шофьори на тролейбуси за цяла южна България се провеждаха в Пловдив. Но откакто електротранспортното дружество там беше доведено до фалит, на практика подготовката на такива кадри е изключително затруднена, да не кажа невъзможна. Причината е свързана и с изискванията на нормативната уредба за провеждането на такова специализирано обучение. Ето защо положихме усилия да привлечем на собствен терен специалисти в обучението на тролейбусни шофьори.

На какви изсквания трябва да отговарят кандидатите за шофьори на тролейбуси?

Първо да са навършили 24 години. Могат да бъдат мъже или жени от цялата страна. Кандидатите трябва да имат минимум средно образование, категория Д, за управление на автобуси и психологическа годност за категория Д, код 103. Самият квалификационен курс ще се провежда в рамките на 10 дни, през които курсистите от други градове ще имат престой в Пазарджик. Изкаралите курса ще се сдобият с категория „Ттб”, специализирана за шофиране на тролейбусни мотриси. Знаете ли, аз виждам в това начинание и една добра възможност за преквалификация на безработни хора. Придобивайки нужните умения, те биха могли да започнат работа в една стабилна компания с традиции.

Колко са градовете в страната, в които се движат тролейбуси?

Общо 11 са градовете в България, които продължават да развиват електротранспорта, като екологично чиста, зелена алтернатива. Безспорен факт е, че тролейбусният транспорт е по-екологичен и по-ефективен в енергийно отношение от автобусния, с 40% е по-евтин от трамвайния по отношение на изграждането, по-тих е. Поддръжката му е най-евтина от всички видове градски транспорт.  Неговото развитие съответства на европейската транспортна политика. И докато през последните години тролейбусният транспорт в четири областни центъра в страната беше закрит, пазарджишкото дружество за тролейбусни превози инвестира средства в обновяването на материалната база, на парка с 8 нови тролея, а сега и в обучението на бъдещи кадри.