izbori1пс215

„Запознат съм добре с общинските дела, познавам проблемите на общината и най-вече на хората, които живеят в нея. Притежавам необходимия професионален и житейски опит за тяхното решаване.”, с тези думи кандидатът на БСП за кмет на община Пазарджик Стоян Парпулов обясни защо е решил да се кандидатира за кметския пост. Промени се виждат във външния облик на Пазарджик, но това не е достатъчно, каза той, като подчерта редицата натрупали се проблеми – безработицата, особено младежката; ниските заплати, обезлюдяването, Нуждата от промяна на управлението е очевидна, каза Стоян Парпулов. Основният приоритет за Стоян Парпулов се съдържа в мотото му: „Повече работни места”. „Това може да стане с привличането на инвеститори. На първо място добре дошли са пазарджишките, разбира се. Общината трябва да създаде стратегия, въз основа на която да бъдат развити икономическите зони в града. Най-после предстои реализацията на Западния околовръстен път. Той може да концентрира около себе си обекти с производствено и търговско предназначение и да се превърне в перспективна икономическа зона. Още повече заради връзката с АМ „Тракия”.”, обясни идеята си Стоян Парпулов.

За управлението на Общината той е категоричен, че кметът трябва да е достъпен, а в работата си да не бъде подпомаган само от ОбС, а и от обществеността, или Обществени съвети, като ,например, такъв за икономическо развитие и друг за духовната сфера  – културата и  образованието.

„Кметът не трябва да се затваря в кабинета си, а да бъде сред хората. Нека направим една виртуална разходка – тръгваме пеша от Общината, през на пл. „К. Величков” и оттам на запад. До пощата – виждаме разбити плочки и вълнообразни тротоари. Продължаваме на запад – ул. „Найчо Цанов” в силен дъжд. Поглеждаме в някое от мазетата – пълно с вода. Следва „Хр. Ботев” – булевардът е залят. Отиваме в кв. „Запад”, надникваме в някое мазе – вода. Направен е ремонт, външно нещата стоят добре, но канализацията не е наред. Тръгваме на изток. Кв. „Младост” – между блоковете  добре, но и в техните мазета има вода. Продължаваме към кв. „Ябълките”. Чуваме шум и разбираме, че в съседния квартал има тържество. В самия кв. „Изток”, напр., ул. „Огоста” представлява поредица къщи. От едната страна с ток, от другата – без. Но дали е улица – в сухо време е отъпкана земя, ако вали – непроходима кал. Отиваме извън града. В Мало Конаре чух, че имало 129 км улици, но в крайните няма да видим нито асфалт, нито паваж, нито дори чакъл. На север стигаме до Цар Асен. От него към съседното, Свобода, по общинския път не може да се мине. Веднага изниква въпросът какво, как и колко бързо може да се направи.”, каза в края на разходката Парпулов.

За наводняващите се мазета и улици, той сподели идеята за нова канализационна мрежа и ремонт на сега съществуващата. Общината е претоварена от задължения, поради което трябва да се търсят други варианти за финансиране. За ограничаването на шума се мисли за промени в Наредбата за обществения ред и  изграждане на шумоизолирани помещения за тържествата. Парпулов уточни, че не говори за инвестиции от страна на Общината, а собствениците на такива обекти да бъдат задължени да ги шумоизолират.  За общинските пътища вариантът е търсене на  средства от републиканския бюджет. Важен  приоритет за Парпулов е и справедливото разпределение на общинския бюджет между града и селата , в които проблемите за решаване са много.

Екологията също е във фокуса на Стоян Парпулов. На първо място това е сметището, за чиято рекултивация средства няма. „Набирателната сметка, в която Общината е трябвало да заделя средства с тази цел, е празна. Съществуващото сметище би могло да се огради и да бъде поставена охрана, за да не бъдат допускани запалвания и обгазявания. Защо досега това не е направено могат да отговорят бившите управляващи, но според мен не е имало интерес”, каза Парпулов.  Друг екологичен проблем е залесяването на Марица и Тополница и изхвърлянето на строителни отпадъци във водите им. Ние проведохме съвещание с експерти по екология, информацията се разпространи и това даде тласък да започнат мероприятия по почистване. Не е необходимо да има натиск за превантивни дейности.

Обществена тайна е, че Община Пазарджик е една от най-корумпираните – така Стоян Парпулов коментира въпроса дали дали корупцията в Общината е проблем. В програмата на БСП се предвижда преди всичко прозрачност на конкурси, търгове и обществени поръчки, а също и регистър, в който всичко да бъде ясно очертано. „Необходимо е въвеждане на електронна община, за да се осуети прекият контакт с общинските служители. За тях смятам, че е нужно по-високо възнаграждение, тъй като заплатите им не са повишавани от години.”, продължи Стоян Парпулов.

ОбС той определи като най-важния за управлението на общината, тъй като взима решенията и определя общинската политика. Важно е и доброто му взаимодействие с кмета. Според Парпулов  дори и само една политическа сила да има превес в ОбС (каквито примери има след 1989 г.), може да се работи в интерес на общината.

Посланието на кандидата на БСП за кмет на Пазарджик, Стоян Парпулов към избирателите беше кратко: „На 25 октомври се решава съдбата на Общината за следващите четири години. Ако хората искат истинска промяна, ако искат ново управление, ако искат бъдеще за тях и техните деца, нека гласуват свободно и по съвест. Бюлетината на БСП на местния вот за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства, е под №10. В нашия град има много мъже и жени, които са добри стрелци. Нека се прицелят в десетката.”