В рамките на един месец всички собственици на таксита трябва да минат на трудов договор към фирмата, която обслужват, това гласят най-новите промени в законодателството ни. Ако не желаят да работят за фирма, те самите трябва да се регистрират като превозвач с всички последствия от това.

А те не са никак малко, разказаха пред наш репортер хора от жълтите коли в Пазарджик. Трябва да се регистрира фирма, трябва да се извади разрешително за дейността от общината, а също така да се спазят още куп формалности, преди да се престъпи към реална дейност.

Според закона за автомобилните превози „копърките“ и UBER – такситата вече са незаконни. Това касае и т. нар. групи за споделено пътуване, които са често срещано явление сред студентите и хората пътуващи ежедневно.

Промените в закона обаче побъркват и действащите таксиджии. Таксиметровите превози на пътници се извършват от регистрирани превозвачи или от водачи, извършващи дейността от името на регистриран превозвач, но за своя сметка, с леки автомобили до седем места, включително мястото на водача, с електронен таксиметров апарат с фискална памет, по ред, определен в наредбата по чл. 12а, ал. 5, след издаване на разрешение за таксиметров превоз на пътници, гласи поправката.

Целта е повишаване на контрола, но според бранша промените имат точно обратния ефект. В столицата в момента има около 15 превозвача, към които работят 5000 таксиметрови водача. Ако бъдат приети предложенията за промяна в закона, превозвачите ще станат поне 4000 и това няма да доведе до по-висок контрол и повишаване на отговорността. Аналогична е и ситуацията в Пазарджик, където таксиметровите шофьори надхвърлят двеста души. Повечето от тях са се групирали към две фирми – превозвачи. От тук нататък всеки от тях ще тръгне да работи сам, в противен случай трябва да стои на заплата към фирмата, която обслужва.

Какафонията се допълва и от факта, че в Пазарджик, а и много други общински центрове в областта ще има балотаж тази неделя. В момента никой не се наема да обработва документите на шофьорите, защото не се знае дали ще бъде на работа през следващата седмица, а това допълнително забавя процеса. Крайният срок за набавянето на документите е 21 ноември. той или трябва да бъде удължен или мъжете зад волана ще се съберат на протест на жълтите павета.