1. Г-н Попов, балотажът справедлив резултат ли е за Вас?

Изборите никой не може да ги прогнозира, защото в крайна сметка всичко зависи от волята на хората. Резултатите са такива, каквито са. Единственото нещо, което  ме изненада  беше ниската избирателна активност. Но, в крайна сметка това е волята на избирателя. Много е важно ние да приемем тези сигнали, които ни дават нашите уважаеми избиратели и да си направим своите изводи.

Повлияха и доста други фактори, самата кампания беше изключително негативна от страна на нашите опоненти. Основно повлия и това, че хората доста се объркаха с кандидата Тодор Веселинов Попов. Като цяло имаше и доста недействителни бюлетини – повече от 16 процента за кандидати за съветници и повече от 8 процента за кандидати за кметове.

Участието на Тодор Веселинов Попов е още едно доказателство за това, което аз се опитвам да обясня толкова време. От една година се води кампания срещу мен и това беше част от тази кампания, с намирането и издигането на такъв човек. За всички беше ясно, че това се прави умишлено, само за да разсейва гласове. Затова дано хората си направят добре изводите и да преценят какво поведение съм имал аз в тази кампания и въобще през последните шест месеца и какво имаха всички останали  към избирателите. Защото това, което се случва и което се прави постоянно е с цел да бъдат заблудени.

2.В новия общински съвет ще имате най-голямата група, ще търсите ли сътрудничество с другите?

Винаги съм казвал, че изборите са резултат по доверие. Изводът от това, което се случи, е че аз и моят отбор имаме най-голяма степен на обществено доверие. С процентите, които имам аз за кмет, с това, че имаме най-голямата група съветници и с това, че на изборите за кметове на населени места ние имаме 24 кмета от първи тур и 4 на балотаж показва, че ние се ползваме с най-високо обществено доверие. Това именно ни дава основание да считаме, че трябва да продължим заедно да провеждаме тези политики, които досега сме провеждали Що се касае до общинския съвет – това което се случва не е изненада, Пазарджик винаги е имал най-пъстрия общински съвет и този не прави изключение. Въпрос на консенсус е след изборите да бъде сформирано такова мнозинство, което да провежда политиките, които в крайна сметка се одобряват от хората.

  1. В 24 от селата кандидатите от Вашата коалиция бяха избрани още на първи тур, имате и четирима кандидати, които отиват на балотаж. Това е впечатляващ успех. Като обвинение прозвуча, че вашата подкрепа там е най-силна.

Не само нашите кандидати, а всички сме получили там силна подкрепа, имам предвид аз като кандидат за кмет на общината и кандидатите за общински съветници. Искам да честитя на всички не само на нашите кандидати, а и на този на ГЕРБ и този на БСП, защото са спечелили доверие и това е най-важното. Моето обяснение, е че през тези 8 години в населените места се направиха толкова неща, колкото не са направени в последните 20 години. Хората това го виждат и го оценяват. Освен всичко друго, тези момчета и момичета, които си спечелиха изборите са изключително стойностни хора и аз съм горд, че съм работил с тях през тези години.

  1. Как ще коментирате обаче това, че в ромската махала не излязоха толкова да гласуват. Говореше се, че вие там получавате мощна подкрепа и от ДПС . Видя се, че това не е така.

То никога не е било така. Само че нашите опоненти се упражняваха по тази тема години наред и не са спирали. ДПС в махалата, в крайна сметка, изкара 128 гласа – един „световен“ рекорд. Трябва да се спре с тези спекулации. В махалата хората гласуват толкова, колкото искат и за когото искат. Там избирателната активност беше изключително ниска и резултатите са такива, каквито са. Митът за това, че  Тодор Попов е мощно подкрепен от всякакви други тъмни и незнайни сили, особено с ромски гласове от махалата е  изключително неверен и това е факт.

5. Прозвучаха и обвинения за нарушения на изборния процес?

Искам да кажа на всички, че избори не се печелят с жалби, а с доверието на гласоподавателите. Срещу нас на ден се пишеха 4-5 жалби, разбира се, нито една от тях не получи потвърждение. А специално за изборния туризъм – това е крайно некоректно и неточно, защото в общината за последните 6 месеца са заявили право за гласуване по настоящ адрес 1200 души. Нали се сещате какъв процент е това от общия брой избиратели – 100 хиляди – това първо и второ – с тези спекулации, които се правеха от нашите опоненти и то точно за Мирянци имаше сигнали от нашите опоненти, но нали знаете какъв е резултатът в Мирянци – печели ГЕРБ.

Направете си справка в ОИК – в изборния ден не е имало дописване никъде в избирателните списъци.

 6. Какво ви озадачи от приказките по ваш адрес?

По време на кампания всеки избира своята стратегия как да работи, какво поведение да има. Никога не сме залагали на т.нар. черен пиар. Винаги сме били позитивни,усмихнати, коректни и никога не сме си позволявали да коментираме в личен план когото и да било, и както и да било. А срещу мен от всички опоненти, в личен план през годините, особено в тази кампания, се води обратната политика. И най-жалкото е, че 90% от тези хора до преди 6 месеца се чудеха как да се снимат с мен, което е най-малкото некоректно и неетично. Това си е техен проблем. Вижте какви гласове са  изкарали.

Затова уважаеми, скъпи съграждани, искам да ви помоля отново да направим необходимото в неделя да продължим заедно това, което сме започнали. Защото много е важно в живота човек да се опитва да надгражда. Вие преценете наистина кой искате да управлява тези системи – човек, който е положил максимални усилия в годините да направи града такъв и населените места такива, каквито са сега, или хора, които искат това да бъде разрушено и да се върнем 8 години назад. Защото хубаво е човек да мисли в перспектива и да преценя тези неща, а не да се поддава на глупави внушения. Аз съм убеден, че пазарджишките избиратели са умни хора и те ще покажат, че са такива в неделя.

7. В изминалия месец общината не спря да работи. Умишлено ли беше това – предизборно да  се работи повече, да се демонстрира колко е работеща нашата община?

 Общинска администрация не е спряла да работи 8 години и няма да спре да работи и през следващите 4. Това, че има избори, няма никакво значение. Има си графици, планове и те се изпълняват. Прословутите асфалтирания. Че ние сме асфалтирали десетки улици през този мандат. Има си часови и времеви графици, през които тези хора работят. Да спрем да работим 2 месеца заради изборите ли?

Отложих първата копка на депото умишлено, за да не бъда упрекнат пак, че го правя с предизборна цел. Затова си го спестихме и направихме тази копка сега, защото времето наистина ни притиска. Изключително важен проект. Горд съм, че успях да го доведа до успешен край и сега остава по-лесното – да го реализираме за година и половина. И да си имаме едно модерно европейско депо за битови отпадъци. Веднага след изборите ще продължим работа и по всички останали проекти.

  1. Какъв ден ще бъде неделя?

Ще бъде хубав ден. Както е традиционно, хората поспиват по-до късно, ще пият едно кафе и след това се надявам да гласуват с разум и с настроение.

Този път, скъпи приятели, няма ментета и други участници освен моята личност и личността на г-н Шопов. Вие преценете кой е вашият човек.

В неделя е и Денят на народните будители. Ние честваме този празник, защото будителите са важни хора, подбуждали са това ние да бъдем активни, хора с позиция, хора, които искат да променят нещата към по-добро и държат собствената си съдба в собствените си ръце.

На мен и на всички наши съграждани пожелавам да сме здрави, да сме позитивни, това е много важно и с кураж и със самочувствие да приемаме предизвикателствата на живота, защото в крайна сметка единственият начин да постигнем нещо е да положим усилия то да се случи, а ние сме показали в Пазарджик, че това го можем. Затова трябва да го направим още веднъж.