„Къде точно работят мама и тате? Колко е дълбок рудникът? Колко руда побират големите камиони? Как от огромните скали се извлича медта? Как тази мед попада в компютрите, телефоните, автомобилите и самолетите?”

Отговорите на всички тези въпроси получиха днес 16 деца, чиито родители работят в „Асарел-Медет”. Всички те имаха възможност да погледнат отвътре производствените процеси в компанията, както и да се запознаят с различни професии – на геолога, минния инженер, диспечера, шофьора, багериста и др. Най-напред гостите се запознаха с историята на компанията като разгледаха фирмената експозиция. След това имаха възможност да си направят селфи пред огромните сонди, багери и самосвали – ветерани, които са на заслужен отдих в откритата експозиция на дружеството. Мащабите на рудник „Асарел” и пултът, от който се ръководят работните процеси накараха повечето от децата да се размечтаят за кариера в „Асарел-Медет” АД. Всяко от тях взе за спомен минерал, открит в недрата на панагюрското находище. Уникалната инсталация за производство на катодна мед чрез екстракция и електролиза бе друг обект, който се оказа интересен за децата. Те обещаха да „върнат” обратно своите впечатления под формата на рисунки, стихчета и фотографии. С тях по традиция ще бъде подредена коледна изложба в информационния център на „Асарел-Медет” АД.

За трета поредна година български компании отварят вратите си за децата на служителите в рамките на националната инициатива „Гордея се с труда на моите родители“. Идеята е със специално разработени програми и игри да им покажат защо трудът на родителите им е важен.

Инициативата е на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, а целта е да бъде ежегодна и да обхване бизнеса в цялата страна. Тази есен в 21 компании ще гостуват повече от 600 деца от 19 града –  Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Гоце Делчев, Гълъбово, Девня, Димитровград, Карлово, Кърджали, Пирдоп, Плевен, Пловдив, Сливен, София,  Панагюрище, Перник, Пирдоп, Русе и Сливница. Медийни партньори на проекта са БНТ, България он ер, Radio Family, списание Първите 7, Investor.bg, Computerworld, b2b media, CSR Bulgaria, Healthy News Media.