Първата си пресконференция след изборния ден даде днес кметът Тодор Попов. Той благодари на всички, които са го подкрепили и гласували доверие за трети път, като подчерта, че особено голяма заслуга имат хората от неговия Предизборен щаб, кандидатите за общински съветници и кандидатите за кметове на населени места.

Посвещавам тази победа на моите родители и един човек, който вече не е сред нас, но ако бе тук щеше много да се радва, каза още Тодор Попов. Като предложение за председател на Общинския съвет той посочи Хари Хараламбиев, като подчерта, че той е в политиката на тази преклонна възраст заради него, което е казвано многократно и преди.

По отношение на предстоящите четири години Тодор Попов заяви, че ще следва оповестения още преди изборите план и се надява, че след четири години Пазарджик и селата, ще изглеждат още по-добре в резултат на саниране, реновиране на квартали и улици. Той поздрави всички избрани кметове на общински центрове и по селата в цялата област, като напомни, че неговият кадър Николай Зайчев вече ще има нова отговорност в качеството си на кмет на Пещера.

Най-вероятно няма да се боря за втори мандат като председател на Националното сдружине на общините, каза кметът. Според него един мандат е напълно достатъчен, за да се покажат качества, освен това пък е изключително отговорно да се занимаваш със съдбините на хората в разнотивни общини. Има малки, средни и големи общини, които имат коренно различни проблеми и това води до разногласия при избора за най-правилните общи решения. Смятам, че един мандат трябва да има председателят, а освен това е време и по-младите колеги да се изявят, допълни Попов.

В общинска администрация предстоят реформи, които най-общо се изразяват в намаляване на броя на хората, за сметка на увеличение на заплатите. Техните заплати от седем години насам не са пипани, каза Попов. Те работят много и носят отговорност, заслужават да вземат повече от една минимална работна заплата.

През тази седмица Тодор Попов ще проведе срещи с всички политически партии, които имат представителство в новия Общински съвет, за да потърси тяхното съдействие при решавнето на проблемите на града. Надявам се да откликнат на предложенията ми, каза Попов. Той посочи и това, че единствено Найден Шопов го е поздравил с изборната победа. Смятам, че става дума за възпитание и морал в политиката и това наистина е прецедент в пазарджишката политическа история.