Не се наблюдава завишаване на случаите на остри респираторни заболявания към момента и епидемиологичната обстановка засега остава спокойна – информира д-р Магдалена Станева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ Пазарджик.

За месец октомври са регистрирани общо 159 заболели от дихателни инфекции, 56 от тях с пневмонии. За сравнение, през същия период на миналата година случаите на ОРЗ са 217, от които 76 са развили пневмония. От началото на ноември са регистрирани 35 заболели с катари и 7 пневмонии.

В момента циркулират респираторни вируси с грипоподобна симптоматика. Епидемиолозите на РЗИ препоръчват в сезона на динамично разпространение на вирусите да се избягват контакти с болни хора, да се спазва добра лична хигиена и да се приемат повече витамини. При първите симптоми, да не се прибягва до самолечение вкъщи, а да се потърси лекарска помощ.

Противогрипната ваксина е специфичното профилактично средство срещу грип. В Имунизационния кабинет на РЗИ вече са направени 81 имунизации с „Инфлувак”.

Промяната на епидемиологичната обстановка всекидневно стои на вниманието на епидемиолозите в РЗИ Пазарджик. Данните от нея се отчитат на 7 дни, като бюлетинът на заболеваемостта ще бъде публикуван в сайта на РЗИ в първия ден от всяка нова седмица.

От пациенти с изявени клинични симптоми на грип ще се взимат проби, които ще се изпращат за анализ в Националната референтна лаборатория в София.