С водосвет за здраве и успешно управление, започна мандата си новата общинска власт в Септември. В първия си работен ден като кмет на Общината, Марин Рачев бе благословен от свещеник Йордан Василев в присъствието на общински съветници, кметове на кметства и служителите от общинската администрация. След края на водосвета пред сградата на Общината, отец Йордан се обърна лично към новия кмет&

„Поздравявам г-н Рачев за това, че той започна с молитва и благослов своето служение. Наистина хиляди хора гласуваха за него, но аз мисля, че това е и по Божия промисъл. Защото всеки, човек, от когото зависи съдбата на хиляди хора като в нашия случай, смятам, че Господ го е избрал и го е сложил. В църквата имаме една мисъл, че всеки народ заслужава своите управници. Вероятно ние сме заслужили този път вие да управлявате този град. Надявам се вашето управление да протече под знака на православното християнство и с Божията подкрепа вашият мандат да бъде успешен, за да може и ние – жителите на Община Септември да се радваме на спокоен и мирен живот и се надявам да видим много благодатни промени, които да ни радват. На добър час”, заяви свещеникът.   06rachev2

На свой ред новия кмет на Септември Марин Рачев успокои хората от администрацията си, че всеки един служител ще получи кредит на доверие и шанс да покаже качествата си. „Ще разберете, че всички лъжи, внушения и инсинуации, пропагандирани от мои опоненти в предизборната кампания за масови уволнения, чистки и лов на вещици сред средно списъчния състав на общинска администрация, в случай, че аз стана кмет, са били само едни празнословни и голословни приказки. Ще се даде възможност на всеки един човек да покаже своя потенциал като преди това се създаде ред и мотивация за всеки един служител.

Ще бъдем обаче безкомпромисни, към всеки един, който продължи да я кара по старому, въпреки новите изисквания и мотивация. Най-малкото, защото избирателите, които гласуваха за новия управленски екип очакват да усетят разликата и да видят едни бързи промени в положителна светлина. Ще се стремим да направим една оптимална организационна структура, така, че всеки един от нас да работи максимално добре за хората от нашата Община. Ние трябва да покажем отношение, така, че когато идват жителите на Община Септември тук, те да се чувстват като работодатели на тази администрация, а не като подчинени”

След края на официалната част Марин Рачев за първи път прекрачи прага на Общината вече като реално встъпил в длъжност нов кмет. Най-напред отец Йордан поръси със светена вода кметския кабинет, а след това и останалите канцеларии в сградата на общинската администрация. След церемонията в община Септември, Марин Рачев и екипът му стартираха обиколка за въвеждане в длъжност на всички новоизбрани кметове в отделните населени места.