22 години след първата копка, храмът „Св. цар Борис-Михаил“ в Септември трябва да отвори врати за миряните. Тази амбициозна цел си постави новото общинско ръководство, начело с кметът Марин Рачев. Вчера той отиде на оглед в строящата се от 1994-та година църква заедно с енорийският свещеник и председател на църковното настоятелство отец Йордан Василев, пловдивският инж. Емил Бакърджиев и бъдещият шеф на дирекция „Строителство” в екипа на кмета Марин Рачев – инж. Явор Митев.

Отец Йордан Василев запозна кмета Марин Рачев и строителните специалисти с проблемите по строежа на храма, както и предписанията и изискванията на Владиката, относно изпълненията на някои елементи. В най-скоро време ще започнат корекциите по църквата. История на строежа на храм „Св. цар Борис-Михаил“ има вече 21 годишна давност. Една от главните причини да се започне изграждането на нов храм в Септември беше, че единствената църква „Св. свщмчк Харалампий“ е построена преди освобождението на България от османско робство и е вече на 136 години.

kambani3 kambani 1 kambani kambani_nova_surkva

Снимките са от кметуването на Томи Стойчев, когато инж. Емил Йончев реши и дари камбани за строящият се все още тогава храм

По време на големи Господски и Богородични празници този храм не може да побере православните християни от целия град. Друга основателна причина бе тази, че през 20-те години на миналия век градът се разрастна по територия и старият храм остана в покрайнините му, а богомолците не могат да посещават навреме св. Литургия.

Идеята

за изграждане на нов храм се зароди през 1994 г. Бе образувано Църковно настоятелство. Открита бе втора енория с благословението на приснопаметния пловдивски митрополит Арсений и бе решено със съгласието на гражданството ни бъдещия нов храм да носи името на покръстителя на целия български народ „Св. цар Борис-Михаил“. През същата година на 10 февруари бе извършено Водосвещение на дадения безвъзмездно парцел от Общински съвет – Септември. Открита беше банкова сметка за набиране на парични средства. Изготвен бе архитиктурен проект от „Архкомплект ЕТ Юри Георгиев“, гр. София. Първата копка на храма бе направена през 1998 г., но поради липса на финансови средства вследствие безработицата и слабата икономика на общината, строежът се замрази. С Божия помощ и финансова субсидия от Св. Пловдивска митрополия в средата на м. ноември 2003 година се започна отново изграждането на новия храм. През годините строежът вървеше трудно, поради недостиг на финансови средства. Основните парични средства са дошли от Св. Пловдивска митрополия, Община Септември и бившият кмет инж. Томи Стойчев. През 2010 та година в строителството на храма се включва и Марин Рачев, който изгражда цялата ограда на цървката.

През 2004 година на 2 май, денят в който празнуваме паметта на св. цар Борис-Михаил, по решение на енорийските свещеници след св. Литургия в храм „Св. Харалампий“ бе извършено Литийно шествие до новостроящия се храм. На строежа бе отслужен Водосвет и Молебен за измолване Божията помощ за продължаване и довършване на строежа. От този момент нататък работата по храма не е спирала. Литийното шествие вече се превърна в традиция, очаквана с нетърпение от християните в града.

 Архитектура

Храмът е кръстокуполна трикорабна базилика, с обща площ 300 кв. м. В притвора са разположени помещения за продажба на свещи, канцелария и отделение за св. Кръщение. На нивото на хорбалкона има стаи за репетиция на църковния хор и канцелария. Под храмът има крипта с площ 300 кв. м., в която е предвиден да се създаде и работи просветен Енорийски център. Височината на купола е 13 метра. Камбанарията е долепена до храма с височина 18 метра, с пет камбани от 40 кг до 280 кг. Храмът е разположен в двор с площ 2,4 дка.