С шест медала, от които два златни и четири бронзови, се завърнаха от най-мащабния джудо турнир в София, състезателите на „Джудо клуб Топалов“, съобщи треньорът Костадин Топалов. Над седемстотин  участници от тринадесет държави, сред които Македония, Хърватия, Румъния, Турция, Сърбия, Албания, Австрия и др. са мерили сили в седем възрастови групи и десет теглови категории, като международният турнир се проведе в обновената столична зала „Триадица“.

Съорганизатори на проявата са Спортен клуб по самбо и джудо „Илинден-София“ – един от водещите клубове  по тези спортове в страната  и  Район „Илинден“. Турнирът бе със свободен достъп за всички, желаещи да наблюдават срещите по джудо – деца, ученици, възрастни – като капацитетът на залата е 400 места и те бяха запълнени, разказват участниците. Спортсменският дух, съпътстващ всички срещи в шесте възрастови категории, не бе изненада за никого, като се има предвид философията на този древен спорт – джудо учи занимаващите се не само да се чувстват удобно в телата си, да бъдат самоуверени и концентрирани, но и да зачитат традициите, да уважават хората около себе си и местата, в които живеят, работят и тренират.

Организаторите имат амбицията турнирът да се превърне в едно от значимите спортни събития на 2015 г.  в утвърждаването на София като Европейска столица на спорта  2018 г.

Със злато се окичиха Тодор Филипов от Пазарджик и Антон Минков от София, които са състезатели на „Джудо клуб Топалов“, а бронзови медали от същия тим спечелиха Иван Филипов от Пазарджик, Йордан Илчев, Боби Стоилов и Дени Гълъбов от София.

„Джудо клуб Топалов“ е позициониран в село Бъта, където има група от тринадесет деца, там тренират и двамата братя пазарджиклии Иван и Тодор Филипови, които са синове и внуци на местната известна фамилия от тренори по джудо. Четиридесет деца пък тренират под егидата на същия клуб в София. „Джудо клуб Топалов“ е създаден преди година и половина, но вече има сериозни успехи на тепиха.