Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов гостува днес в Пазарджик, за да присъства на събрание по отбелязването на 120-годишнината от създаването на най-старата в страната ни работодателска организация. Тя е учредена по предложение на Иван Гешов през далечната 1895 г. след приемането на Закона за търговско-индуствиалните камари. Първите филиали в страната са в столицата, Пловдив, Варна и Русе.  Следват Добрич и Бургас, а в днешно време БТПП има свои представителства във всички областни градове на страната.

Цветан Симеонов е родом от Велинград, но детско-юношеските му години са преминали в Пазарджик. Според него най-големите проблеми в бизнес климата на страната ни са – „бюрокрацията, бавната администрация и свързаната с това корупция. Лекарството е много просто и се нарича електронно правителство. Да се пресече контактът между търсещия документ и чиновника, който трябва да го издаде.“

Вторият проблем е непредсказуемото и често променяно законодателство.Последният пример – специални такси върху вредните храни, според нас е непремерено действие. Няма да накара хората да ядат качествени храни. Ако можеха да си ги позволят, и сега щяха да ги купуват. По-висок налог ще ги накара да ядат същите продукти, но по-малко. Истинският път е в информирания избор. Това е лесно постижимо. БТПП е изготвила и пуснала в интернет мобилно безплатно приложение, което веднага дали баркодът на дадена стока е валиден. Такъв имат фирми, които са изпълнили директивите на европейското законодателство.

Производителите на храни са длъжни да обявят вредните съставки и алергени и да реши дали да купи. С приложението може да се прочетат с едно сканиране. Данните са за всички 120 страни-членки на GS1. Всеки може да си направи регистрация с индивидуални изисквания, примерно – не иска млечен белтък, системата му дава данни в кои храни го има. Третата пречка е достъпът до кредити. Българските фирми са затруднени.

Банките ги натовариха с високи лихви. Когато си взел пари при 6 или 8% лихви, даваш заеми при 12 или 14%. За никой предприемач не само в страната ни, но и по света не е лесно да направи толкова ефективен бизнесплан, че да си плати 14-те процентаи да върви напред. Проблемът се задълбочава и от това, че европроектите още не са заработили както трябва.