От днес започва големият Коледен пост за християните в България. Той ще приключи точно на Рождество – 25 декември. Те са последните многодневни пости за годината. Случва се датата да се измести, ако Коледни заговезни се падат в дни на строг пост – сряда и петък. Личните причините за постене на хората са различни. Едни искат да спазят християнския смисъл, за други пък те са удобна причина да се пречистят от натрупаните токсини.

По време на периода от днес до Рождество има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и олио. През останалото време е разрешено вино, риба и морски продукти с изключение на сряда и петък, когато пак се спазва строг пост. Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират в някои от дните.

Какво можем да ядем по време на постите? Зеленчуци, плодове, боб, леща, ориз, булгур, нахут, гъби, авокадо, всякакъв вид кълнове, соеви продукти – тофу, мляко, соева кайма и шницели, растителен кашкавал и сирене, сушени плодове, кълнове и пълнозърнести продукти. Добавете също ядки и семена в менюто си – фъстъци, орехи, лешници, бадеми, сусам, тиквено и слънчогледово семе и други.

Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.

КАКВО Е РАЗРЕШЕНО?

15-22 ноември – спазва се строг пост
23 ноември – 19 декември – позволено е вино, риба и морски дарове – с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.
20- 24 декември – отново спазваме строг пост. В последната нощ отбелязваме Бъдни вечер.
25 декември – вече може да се блажи – т.е хапва месо и млечни продукти