Кметът на Община Септември Марин Рачев гостува на клуба на диабетика в село Варвара. Повод за сбирката в ресторант ”Градина” беше отбелязването на Световния ден на диабета – 14 ноември. На тази дата е роден д-р Фредерик Бантинг, който през януари 1922г. в Канада , инжектира за първи път инсулин на юноша – 14 годишния Леонард Томсън, болен от диабет и така спасява живота му. Марин Рачев беше поканен от заместник-председателя на диабетично дружество ”Св. Варвара” – Грозденка Лазарова. Той поздрави присъстващите и поднесе подарък. Събитието уважи и координаторът на Асоциация „Диабет” Александър Василев. Световния ден за борба срещу диабета се отбелязва от 1991 г. с решение на 44-ата сесия на Световното събрание по здравеопазването в Женева, 

Целта е да се подчертае тревожното нарастване на броя на заболелите от захарен диабет, да се подобри информираността за заболяването и възможностите за превенция, както и да се насърчи правителствата да работят по проблемите на захарния диабет чрез приемането на национални диабетни програми.
На диабета се дължи голям дял от разходите за здравеопазване в много развити страни. Терапията на диабета поглъща над 10 % от бюджета на здравеопазването на всяка държава, като по-голямата част от тези пари отиват за лечение на сериозните хронични усложнения. Лечението на един диабетик струва на здравеопазването средно 2.5 пъти по-скъпо от лечението на пациент без диабет. Според прогнозите на Световната здравна организация, ако се запази сегашната тенденция, през 2025 г. броят на диабетно болните на планетата ще достигне 300 млн. души.