За петък, 20 ноември е насрочено решението на казуса с отмяната на привилегиите и заплатите при пенсиониране на служителите в МВР. До момента рапорти за напускане са подали над петдесет служители на системата, които са на щат в ОД МВР – Пазарджик. Очаква се броят им да нарасне с наближаването на датата. По сега действащото законодателство полицаите получават двадесет заплати при напускане или пенсиониране. Сред подалите рапорти има и хора, които не са на пенсионна възраст, но не желаят да губят парите. Хората, които ще напуснат системата са от цялата област и в момента все още работят в полицията или Пожарната.

В същото време стана ясно и това, че има служители, които са пред пенсия, какъвто е случаят с шефа на РПУ- Пещера Васко Тилев, до чието пенсиониране има само единадесет дни. Според запознати на поста му ще бъде назначена Елена Абаджиева, която бе шеф на управлението преди Тилев. 

В ефира на Канал 3, миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов определи като добра новина, че предстои дебат за бюджета на силовите ведомства. ”Добрата новина е, че промяна ще има, тъй като независимо, че и в следващата година за сектор сигурност има над 300 милиона повече, вероятността да се окажем неудовлетворени от тези разходи и работата на тези системи в следващите години е висока”, каза той.

”Депутатите са тези които променят законите, след като се стига до консенсус, че тези промени трябва да бъдат реализирани на друго място за мен по-важното е, че такива промени ще подобрят структурата на бюджета на силовите ведомства ще бъдат предложени и приети Тези промени ще бъдат изтеглени от тук и темите за преструктуриране на министерствата от сферата на отбраната и сигурността ще се проведе в диалог между народните представители, правителството и синдикалните организации в тази сфера.

”Ако обществото и народните представители преценяват, че има нужда от промяна тя трябва да се случи. Това което можем да гарантираме е че декларацията от неделя и че тези параграфи ще бъдат оттеглени и ще се дискутират в рамките на парламента с представители на синдикатите.  Те заявиха една разумна позиция, че самите те също са готови да предложат такива промени.  Това вече е стъпка напред в осъзнаването, че такива промени трябва да има”, заключи Горанов. 

По време на заседанието на двете комисии пък Менда Стоянова, обяви, че най-вероятно на 20 ноември ще бъде внесена поправка за отпадане на параграфите от 9 до 16 от Закона за бюджета за 2016 г., касаещи служителите на МВР.

”На дата 20 може да бъде депозирано такова предложение и то ще бъде депозирано“, категорична беше шефката на бюджетната комисия.