Седемнадесет нелегални мигранти са задържани в землището на с. Калугерово съобщиха от ОД МВР. Те не са терористи, а задържането им е част от национална акция, която тече от петък вечер насам. Групата се предвижвала през територията на страната ни с микробус, а задържането на чужденците е извършено от служителите на ПУ- Лесичово.

Днес по обед служители на полицейски участък в Лесичово, които патрулирали в района на село Калугерово забелязали група от мъже в близост до пътен възел Калугерово на АМ „Тракия“ по посока за село Динката. Те незабавно предприели проверка и установили, че се касае за 17 мъже-пълнолетни и непълнолетни, жители на Афганистан. Всички те пребивават на територията на страната ни нелегално. На място са изратени екипи на РУ-Пазарджик и звено „Миграция“. След като бъдат изпълнени всички необходими процедури, мигрантите ще бъдат настанени в дом за временно настаняване на чужденци.

Задържани са 320 незаконно пребиваващи в страната чужденци, като нямаме установена съпричастност на някои от тях към терористична дейност. Това съобщи пред bTV главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов по повод последнатаголяма полицейска акция за установяване на нелегални мигранти.
Той поясни, че операцията е стартирала от обедните часове на 14 ноември, като част от мерките, набелязани след атентатите в Париж от свикания от премиера оперативен щаб по сигурност. Бойко Борисов заяви, че случилото се е новият 11 септември за Европа и всеки киносалон и сладкарница са пряко уязвими, затова призова за бдителност.„В рамките на операцията са проверени над 7000 лица и над 3000 автомобила. Образувани са 9 досъдебни производства, свързани с престъпления с окраска„каналджийска дейност” и са задържани 11 български граждани, за които има данни, че извършват подобен род престъпна дейност”, добави Костов, който подчерта, че няма регистрирана реална заплаха за терористични атаки у нас. По думите му противодействието на каналджийската дейност е непрекъснат приоритет на МВР, но в отговор на атентатите в Париж са предприети комплекс от мерки, свързани с повишаване на сигурността.„Както неведнъж съм заявявал, при задържане на незаконно проникнали в страната чужди граждани, обикновено всички твърдят, че са от зони на действителен военен конфликт – Сирия или Ирак. Последствие обаче се оказва, че голяма част от тях твърдят неистини по време на задържането и обикновено са граждани на Афганистан и Пакистан”, уточни главният секретар.