16deca1

Български и ромски деца казаха днес „ДА” на толерантността между етносите с открит урок, който се проведе в СОУ „Димитър Гачев”, съобщиха от пазарджишкото училище.

В инициативата взеха участие 40 ученици от 1-ви и 2-ви клас от училищата „Георги Брегов” и Димитър Гачев”, с класни ръководители Дора Кочева и Анета Цурева. Урокът по толерантност започна с минута мълчание в памет на жертвите от атентатите в Париж. И двамата педагози заявиха пред присъстващите, че въпреки това, което се случва в Европа, днес „ ние ще покажем, че само доброто ще спаси света”.

Учениците категорично заявиха, че приятелство и между различните съществува и демонстрираха как се правят първите крачки в общуването. Второкласниците от СОУ „Георги Брегов” обясниха на своите нови приятели какво означава толерантността и поставиха началото на съвместните инициативи между двете училища.

Първокласниците от СОУ „Димитър Гачев” поздравиха своите нови приятели с български народни песни. Гостите станаха свидетели на драматизации по „Ромски приказки” на Йосиф Нунев, както и по ембламатичния текст на Иван Вазов за най-малките „Детенце хубаво”.

16deca2

На уникалното за Пазарджик събитие присъстваха директорите Добринка Райкова и Валери Стоянов, председателят на Комисията за защита от дискриминация, представители на родителската общност и Дома за стари хора „Гаврил Кръстевич”.

16deca3