Галерия „Артфорум“ от Пазарджик представи успешно художниците Биляна Бъчварова, Васил Петров, Живко Янев, Стилиан Атанасов, Маргарита Иванова и Спас Киричев на приключващия днес в София есенен Салон на галериите в НДК. Това е второто издание на форума за тази година, поясни Маргарита Иванова, която е собственик на „Артфорум“. През пролетта се е състоял първият Салон на галериите, а идеята на организаторите е два пъти годишно да дават поле за изява на най-талантливите представители на изобразителното изкуство в страната. Интересът към работите на пазарджиклии е сериозен, каза Маргарита Иванова и поясни, че публиката е впечатлена много приятно от представяните автори.

17margo

Форумът отвори врати в събота, а днес е закриването му. В него са представени 30 български галерии, както и самостоятелните изложби на наши и чуждестранни автори. През всичките дни на Есенното издание ученици от Музикалното училище свирят в камерни изпълнения в Зала 3 от 17:00 до 18:00 часа.

Гостите и днес могат да разгледат изложбите на Кеазим Исинов („Човек, земя, космос”), скулптурите на Снежана Симеонова („Успоредно”) и акварелите на проф. Иван Димов, както и творби на  Кристо, Дечко Узунов, Стоян Венев, Генко Генков Димитър, Казаков-Нерон и Никола Казаков.

Международното участие е представено от Кечкеметските художници, благодарение на Унгарския културен институт и Българското национално самоуправление в Кечкемет. Изложбата бе открита от посланика на Унгария Андраш Клейн.

„Салон на галериите” е проект, с който Националният дворец на културата си поставя за цел да стимулира и разшири вътрешните и международни контакти в областта на визуалните изкуства, с които да обогати културния живот на столицата и страната, като се превърне в ежегоден форум. Форматът дава възможност за обмяна на опит, контакти и разширяване възможностите за развитие, мобилност и пазар на творците у нас. Чрез участието си в него, представените галерии ще имат възможност да заявят своето присъствие и да получат нови сцени за презентация на авторите и тенденциите в изкуството, които ги вълнуват. Една от основните идеи на „Салон на галериите” е да постави на дневен ред проблемите на пазара на изкуство и лансирането на млади автори в България.