Любимият на всички ни радиоводещ от Пазарджик – Атанас Стоянов /“БГ радио“/ ще бъде един от членовете на журито на детската Евровизия, която стартира в петък. „За мен е огромно удоволствие да бъда част от журито на детската ,,Евровизия“! – сподели Наско, чийто глас познаваме от предаването „Любими песни за любими хора“. Кои са останалите? Това предстои да разберем.

Страната ни дебютира на конкурса през 2005-а, като всъщност е една от последните от така наречения „източен блок“, която прави това. Честта да ни представя в дебюта ни на конкурса имаше именно Орлин Павлов като част от група „Каффе“. След тях още седем изпълнители имаха възможност да се качат на голямата сцена като между тях личат имената на Мариана Попова, дуото между Елица Тодорова и Стоян Янкулов, Deep Zone & Balthazar, Красимир Аврамов, Миро, Поли Генова и Софи Маринова. Не, не изпуснахме никого, защото в деветте наши участия сме представяни от осем различни изпълнители – през 2007 и 2013 на конкурса участват Елица Тодорова и Стоян Янкулов, които са единствените, които могат да се похвалят с две стъпвания на тази сцена. Акато заговорихме за хвалби, те имат пълното право да изтъкват факта, че именно тяхно е най-доброто ни класиране на Евровизия – пето място през 2007-а година с песента „Вода“ и единственото ни преминаване на финал.

Тази 2007-а година изглежда беше наистина сакрална за България, защото освен чувството какво е да бъдеш на финал на Евровизия, открихме за първи път какво е да участваш  и на детската. А то със сигурност няма как да не е хубаво живеейки в страна като „Бонболандия“, преследвайки „Една мечта“ или пък срещайки се с истински „Супергерой“. И всичко това на „Планетата на децата“! Ако все още не сте се досетили, току що изредихме имената на песните, които представяха България през 2007, 2008, 2011 и 2014-а година. Именно през миналата година за страната ни дойде повратната точка на конкурса, когато се класирахме на второ място след блестящото изпълнение на Крисия, Хасан и Ибрахим и това ни позволи да кандидатстваме за домакинството на детската Евровизия. И ето я – след броени дни на 21-ви ноември ще се проведе точно в София. А казват у дома и стените помагали. Дали това е така ще имат възможност да проверят Габриела Йорданова и Иван Стоянов, които ще изпълнят песента „Цветовете на надеждата“.

В детската Евровизия ще видим представители на 16 европейски държави. Повече ще научим по време на откриването, което е насрочено за 20 ноември, от 20.30 ч. в София.