Грандиозен протест стягат таксиметровите шофьори от страната на 4 декември в София, повод за недоволството им е промяна в Закона за превозвачите, която предвижда водачите на жълтите коли да минат на трудов договор към сегашните фирмите или да регистрират собствена, с всички произхождащи от това последствия. В столицата вече има Инициативен комитет, който е създал организация за протеста.

От там в него ще вземат участие над 4000 водачи с колите си, а около 2000 ще пристигнат от цялата страна. Към момента са потвърдили участие шофьори на таксита от Варна. Най-вероятно и Пазарджик ще се включи в него, но все още не е ясно колко човека от града ще подкрепят гилдията в столицата. Новият закон трябваше да влезе в сила от 21 ноември, но временно бе отменен за неопределено време, тъй като тогава започнаха протестите на полицаите.

Освен всичко друго таксиметровите шофьори трябва да се явяват и на изпити за превозвачи, а това в нашия регион може да стане само при двама инструктори, които работят в Пловдив. Единствено те са лицензирани да извършват подобна дейност. Такситата в Пазарджик са над двеста, а в Пловдив работят повече от 1500. Технологично е невъзможно в законовия срок от един месец на препитването да минат толкова много хора.

Друг вариант мъдруван от специалистите е да се сложи патентен данък, който можело да стигне до 2000 лв. Това решение е неприемливо, тъй като сумата не е по джоба на повечето водачи.