Ако живеете в панелка, можете да се сдобиете и с градина. На покрива на блока. Това вече се е случило в Русе, а ако има мераклии може да стане и в Пазарджик. Всъщност това е практика в градовете където земята е кът. Като например Венеция, а също така и големите европейски градове.

За да се случи чудото наречено „Парк на покрива“ на първо място е нужно съгласието на всички живущи в сградата, тъй като покривът се явява обща част. Ако съгласието е постигнато, тогава на ред са харчовете. Трябва ви инженер, който да направи оглед на прокрива и да разгледа плановете на сградата, за да изчисли дали тя ще понесе допълнителното натоварване.

Вариантите са два – правите градина с плочки и сандъчета от цветя или насипвате чакъл и отгоре почва, където засаждате трева и дръвчета. Освен, че ще си осигурите напълно естетическа гледка и място, където да клюкарствате с комшийката, вашият съпруг ще бъде доволен, че на покрива можете да поставите и съвсем истинско барбекю, както и навес, под който да се провеждат роднински тържества.

18garden5

Средно около петстотин лева на домакинство ще струва да се закупят необходимите материали при стандартен тривходов панелен блок, каквито има много в Пазарджик. След консултациите със специалист, следва да се направи отлична изолация, тъй като върху последния етаж на блока ви ще се появи новата Райска градина.

Полага се топлоизолация, която предпазва помещението отдолу от резки температурни промени, както и хидроизолацията от евентуален конденз, причинен от температурните разлики. След това се полага хидроизолацията, която трябва да е устойчива на външни условия (високи и ниски температури и UV лъчение), корени и остри предмети, казват специалистите.

18Bldg_w_roof_gard_600x360

 

Следват дренажни слоеве и хумусен слой, необходим за растежа на растенията. Самите растения се подбират според дълбочината на почвения слой. В практиката се използват различни видове треви и седуми при малка почвена покривка и различни ниски храстовидни видове с хоризонтално развиваща се коренова система при по-големи почвени легла. Наличието на предварително проектирана автоматична поливна система е препоръчително. Тя доставя точното количество вода, необходимо за доброто развитие на растенията. В зависимост от видовете е възможно да се полива посредством капково напояване или дъждуване.

18gradina Kompetenzen_Dachgarten_Detail_01

За озеленяване служат основно нискостеблени, почвопокриващи растения като седуми, каменоломки, някои луковични растения или тревни геокомпозити с различни тревни смески. Максимално допустимият наклон на покрива при такъв вариант е 28 градуса. Тъй като корените на растенията са един доста агресивен фактор, покривният материал трябва да се предпази с помощта на специално защитно покритие. С цел да се намали налягането от вегетационния слой върху покривния материал, се използва геоплатно или геотекстил. Плътността и дебелината на платното варира и се избира според интензивността на предполагаемото натоварване. Върху покриви с наклон, по-малък от 3 градуса, задължително се прави дренажна система. В качеството на основа за засаждане на растителността се насипва хумусен почвен слой или заместващ го плодороден субстрат с дебелина от 5 до 15см.

ПЛЮСОВЕТЕ НА ТАЗИ ИДЕЯ

Покривната градина значително може да намали запрашеността и концентрацията на вредни газове във въздуха, йонизира го и увеличава съдържанието на кислород в него. От екологична гледна точка покривните градини водят до значително подобряване на микроклимата в градовете. Друго предимство на покривните градини е абсорбирането и оползотворяването на дъждовната вода. Озелененият покрив задържа до 70% от дъждовната вода, вследствие на което се повишава изпарението от листната маса, което пък води до повишаване влажността и намаляване на температурата на въздуха. От техническа гледна точка покривната градина повишава топлоизолацията на сградата, защитава покрива от ултравиолетовите лъчи.

След озеленяване на покрива, температурата в сградата през лятото се понижава с 5-7 градуса, което в някои случаи може да направи ненужно използването на климатици.

Покривните градини създават едно допълнително открито обитаемо пространство в сградата, което може да се използва като място за отдих. Това е един уникален начин за метафоризиране на природата в съвременния свят на човека, с използване на различни растения и други елементи от ландшафтния дизайн – дървета, храсти, многогодишни растения, тревни геокомпозити, каменни пътеки, фонтани и даже малки изкуствени езера. Създаването на растителна покривка практически може да се осъществи върху всякакъв тип покривен материал. Едно основно изискване, обаче, е покривната конструкция да е достатъчно стабилна и устойчива.

И още нещо, със сигурност градината ще повиши и цената на апартаментите във вашата сграда. Тя ще бъде предпочитана от майки с малки деца, както и от пенсионери, които просто ще трябва да изминат пет метра стъпала от асансьора, за да се озонат в приятен оазис.