Общо 4730 проверки за пушене на обществени места са извършили за десет месеца здравните инспектори от РЗИ – Пазарджик. За констатирани нарушения са съставени 22 акта и са издадени 22 наказателни постановления на обща стойност 28900 лв.

Проверени 693 обекта за хранене и развлечение, 920 детски и учебни заведения, 624 лечебни и здравни заведения, други закрити обекти с обществено предназначение, в т.ч. бръснарски, фризьорски и козметични салони, фитнес зали, хотели и мотели СПА центрове, площадки за игра, плувни басейни, транспортни средства и др. – общо 2456 – открити обществени места, както и 37 площадки за игра, спортни обекти и др.

По-голямата част от актовете са съставени за тютюнопушене в закрити обществени места – предимно в заведения за обществено хранене и развлечения – кафе-аперитиви, барове, ресторанти, както и на работни места. Контролът на РЗИ върху тютюнопушенето на закрити обществени места е непрекъснат и се прилага със съответната законова тежест и взискателност към всички обекти, които Здравната инспекция контролира.