Ниските заплати на служителите в музеите и галериите на областта ще ги съберат на протест в утрешния ден. Той е насрочен за 12.30 ч. в Лапидариума на Регионалния исторически музей и ХГ“Станислав Доспевски“ в Пазарджик. Преговорите с правителството текат от миналата година и бе дадено обещание за увеличаване на бюджета за културните дейци. Нищо подобно обаче няма в разчетите за 2016 г.

Към момента стартовата заплата на работещите в музея или галерията е едва 440 лв., като повечето специалисти стоят от години на заплата от 500 лв. и това, което ги задържа в културните институции е само любовта им към собствената им работа. Исканията на музейните служители и галеристите са изпратени в Министерски съвет и Народното събрание. Още в петък КТ“Подкрепа“ застана на страната на протестиращите и ги подкрепи в намерението им да стачкуват.

На територията на областта има музеи в Пазарджик, Пещера, Брацигово, Батак, Велинград, Септември, Стрелча, Панагюрище. Представители на всички ще присъстват на протеста утре в областния град.