Над петдесет представители на Регионалния исторически музей, ХГ“Станислав Доспевски“ и Регионалната библиотека „Никола Фурнаджиев“ в Пазарджик, се изправиха в обедната си почивка от 12.30 -13.30 ч. пред страдата на РИМ и ХГ“Станислав Доспевски“, за да покажат с мирен протест недоволството си от орязания бюджет за просветните институции. Подкрепа им оказаха и синдикалните организиции на КНСБ и КТ“Подкрепа“.

Ние не стачкуваме само защото са ни ниски заплатите, а защото средствата като цяло за нашия сектор са повече от минимални, споделиха участниците в тихия бунт. Всички държавни музеи, както и 55-те общински в страната не са на делигирани бюджети. Нужни са 8 млн. лв към бюджета на Министерството на културата и близо пет към Министерство на финансите, за да бъдат удовлетворени минималните нужди на музеите, библиотеките и галериите. Още шест милиона лева са нужни, за да бъде увеличен стандартът за един музеен работник. по сегашните разчети държавата му отпуска 10 000 лв. годишно, за да има средства за всичко са нужни 14 459 лв. са изчислили специалистите. В бюджета за музеи и галерии не са заложени и пари за управляваните открити площи и сгради на музеите, това са още 1 242 000 лв. за цялата страна.

24protest3

Георги Михайлов, най-младият музеен експерт в Пазарджик

 

Моята заплата е 360 лв., разказа най-младият музеен работник в Пазарджик – Георги Михайлов. В момента професията е неатрактивна откъм заплащане и това съответно не привлича нови хора, а има хора пред пенсия, които няма как да бъдат заменени.

 

По този начин се убива националната идентичност, каза директорът на РИМ – Пазарджик – Борис Хаджийски. Защото ние пазим националната идентичност, а това е свързано с националната сигурност, защото държава без памет не е държава. Искаме да живеем добре в настоящия момент, а не в обещаваното ни светло бъдеще. Стига вече с обещанията за бъдещето.

24protest1

Борис Хаджийски, директор на РИМ – Пазарджик и председател на Националното сдружение на музеите

 

Истината е, че в нашия музей имаше млад мъж, който бе перспективен като специалист, но след като сключи брак и му се роди дете, се наложи да практикува професията, която бе придобил в средното училище – електротехник. Така има възможност да отглежда децата си. За каква държавна политика да говорим, при положение, че се стига до такива ситуации? – споделиха работещи в музея.

Общият брой на музейните и галерийните работници в България е около три хиляди души, срамота е тези хора да получават минимална работна заплата, сякаш са неквалифицирани и заслужават да се пенсионират с 200 лв. пенсия? – това питат протестиращите.

400 лв. е началната заплата на млад музеен работник с магистърска степен, от 1 януари тя трябва да бъде увеличена с двадесет лева, за да се изравни с минималната заплата за страната. От 400 до 550 лв. получават повечето от уредниците и реставраторите в музеите и галериите с двадесет и над двадесет годишен трудов стаж. В длъжностните им характеристики има изисквания да владеят поне по един чужд език, а също така да са материално отговорни за всичко, което е заведено на тяхно име.

24protest2

Синдикалните лидери

 

Ние настояваме за заплата поне от седемстотин лева, казаха синдикалистите. Срамно е да се отчита средна работна заплата за страната в размер на 900 лв., а музейните работници да получават наполовина. Държавата трябва да вземе мерки и да реши този въпрос.