Изключително интересна изложба бе открита снощи в ХГ“Станислав Доспевски“ в Пазарджик. В изцяло обновената зала специалистите са извадили на показ над тридесет и девет автора на петдесет и девет работи, обединени от темата „Натюрморт“. Всяка една от картините е собственост на фонда на галерията, а експозицията дава шанс да бъде постоянна и пътуваща, защото съдържа платна невиждани до сега от лаици и познавачи на изкуството.

26izlojba1

Точно в този ъгъл са поставени творбите на Елисавета Вазова и Станислав Доспевски

За любителите ще бъде интересно да открият, че майсторът на икони и стенописи Станислав Доспевски има и натюрморт. Той се намира вдясно от входа на залата, в компанията на майсторските картини на Елисавета Консулова – Вазова.

Нейните платна са гордост за всяка галерия, а нашата притежава над десет. Експонираните два натюрморта са реставрирани и греят с нов блясък. Запознатите с нейната биография са наясно, че тя е пловдивчанка, завършва живопис при Ярослав Вешин и е била съпруга на един от малките братя на патриарха на българската литература Иван Вазов – Борис.

Живяла и творила в условията на пълен патриархат, младата тогава художничка успява да придума свекърва си – властната Съба Вазова да я пусне да продължи художническото си образование в Мюнхен. Нещо нечувано за онова време. Учудващо, но бабата се съгласява, като преди това сгълчава Елисавета, а сетне и пише писмо, в което иска извинение.

26vazova

Елисавета Консулова – Вазова

 

Първата й изложба през 1919 г. в София е и първата самостоятелна изложба на жена художничка у нас. Следват изложби в Прага, Пилзен, Братислава. Основни жанрове в творчеството на Консулова-Вазова са портретът, натюрмортът и фигуралната композиция. Рисува с маниер, близък до този на импресионистите. Много от платната й са рисувани на открито. Предпочита техники като пастел, маслени бои и акварел. Освен рисуването, тя е писател и преводач. Издава първообразът на „Наш дом“, списанието й се нарича „Дом и свят“. Тя го списва в продължение на повече от седем години, като в него се публикуват материали, които популяризират българския бит и култура, дава много информация, която е била полезна на домакините.

Освен в изложбената зала с натюрморти, Елисавета Консулова – Вазова присъства и в залата с портретите. потърсете сами кого е изобразила талантливата българка.

26georgi_kenderov_buro

Георги Кендеров, като кмет на Пазарджик той възлага през 1935 г. на Георги Машев да изработи герб на града

 

Изненада за зрителя са и картините на художника Георги Кендеров. Той е от Пазарджик и е бил един от кметовете на града преди Девети септември 1944 г. По професия е адвокат, но заради отявлената си позиция срещу дошлите на власт комунисти, губи адвокатските си права. На практика той трябвало да прекара остатъка от живота си в нището и мизерия. Но товав не се случило, защото той имал дарбата да рисува и това се оказало неговото спасение. Два натюрморта изпълнени с огромна вещина и силно въздействие ще видите в експозицията.

Интерес ще предизвикат и акварелите на Георги Герасимов, който години наред бе изтъкван само като майстор на графиката. Гениалният пазарджиклия участва в изложбата и с пастел. На практика той е художник във всеки смисъл на тази дума. Пунктуален и педантичен Герасимов е в състояние да те втрещи с всяко свое произведение. Непременно се насладете.

Сред майсторите ще видите и Георги Машев, Дечко Узунов, Нейчо Дойчев, Вера Стефанова, Иво Гълъбов. Изложбата бе открита от директора на галерията – художникът Леон Бабачев.