Денят на Св.Андрей се празнува на 30 ноември и е познат сред българите и като  „Едрей“, „Едринден“ или „Мечкин ден“. Според народните вярвания от Андреевден денят започва да расте, да едреее. Във вечерта преди празника или в ранната утрин домакините приготвят вариво от царевица, жито, фасул, леща, ечемик, овес и др.

Гозбата се нарича да едреят посевите, така както наедряват сварените зърна. От това вариво на сутринта всеки от домочадието хвърля по малко в комина, като пожелава „високи“ (добри) посеви, а останалото се изяжда. От останалото вариво ядат, както хората, така и добитъкът, за да са плодовити.

С нарастването е свързана и друга обредност – на този ден бездетните жени и младите булки вярват, че съдбата ще им помогне да заченат.

На Андреевден не бива не се работи къщна работа, да се плете, шие  и да се перат дрехите. Параклис посветен на светеца има в местността Цигов чарк, там ще бъде извършена и тържествена литургия от баташките свещеници.

29andrey

Източното Православие е белязало стъпките на първозвания ученик на Христос, живял дълго и често на път, за да посее божията истина в сърцата на повече хора. Много са страните, които е посетил, и навсякъде благодатно.

Андрей и брат му Симон (Петър) били рибари, родени в град Витсаида на Галилейското море. Андрей срещнал Исус още след кръщението му в река Йордан и пръв го нарекъл Месия. Исус призовал именно Андрей пръв да тръгне след него, затова бил наречен Първозвани. След Възкресението Христово, заедно с другите апостоли, Андрей приел Светия Дух, за да тръгне по света и да проповядва божието слово. Когато били разпределяни страните, на него се паднали по жребий „земите Витински и Пропонтидски с Халкедон и Византион, Македония и Тракия, простиращи се до самото Черно море, до Дунав и Днепър, а също – Тесалия, Елада, Ахаия, Аминтин, Трапезунт, Ираклия и Амастрида”. Ще рече днешна Гърция, България, Македония, Румъния, Молдова, Украйна, Русия, Грузия, Осетия, Абхазия. Каква ли грандиозна и усърдна дейност е била неговата, щом един земен живот му стигнал да направи тъй, че Черно и Мраморно море да мият отвсякъде християнски брегове!

В зрелите си години апостол Андрей достигнал Пелопонес и като се установил в град Патра, обърнал към Христа целия град. Вече на преклонна възраст бил осъден от местните власти на кръстна смърт. Населението се разбунтувало и градската управа била готова да го освободи. Но Свети апостол Андрей пожелал да последва своя бог на кръста и умрял спокоен и просветлен.

Православните църкви наричат себе си Апостолски, защото се гордеят, че са основани не от по-сетнешни християни, а от дванадесетте апостоли на Исус  и сред тях пръв е Свети Андрей. Днес в тези земи всяко писано слово и предание за него са въплътени в знак, параклис, храм, площад.

Киев, столица на първата руска държава през 9-ти век, почита Свети Андрей като свой християнски основател и е издигнал грандиозен храм там, където според легендите той пристигнал по реката. Самият град е основан едва 4 века след смъртта на апостола. Грузия и Гърция, Сицилия, Кипър считат апостола за свой покровител. На шотландското национално знаме, на син фон е изобразен диагонално разположен кръст – както според преданието е разпнат Свети Андрей. Шотландия е приела първозвания апостол за свой небесен застъпник.