Все повече млади хора прибягват до наркотиците. Това става ясно при анализа на провежданите ежедневни действия на полицейските служители от ОДМВР и полицейските управления в региона по противодействие на разпространението и употребата на наркотични вещества. На улица в Пещера автопатрул извършил проверка на 26-годишния пещерец Т.Ч. В джоба на панталона му били открити 12 хартиени пакетчета – тип писмо, съдържащи кафяв прах. При направения полеви наркотест станало ясно, че се касае за хероин.

Криминалисти от РУ-Пазарджик провели акция по противодействие на разпространението на наркотици сред подрастващите. Екипите проверили средношколско общежитие в областния град. Така в стаите на 16-годишен тийнейджър от софийското село Костенец и Р.Ш.-17г. от велинградското село Дорково били открити полиетиленови пликове съдържащи суха листна маса с общо тегло около 4 грама. Наркотестът реагирал положително на марихуана.

На кръстовище в Пазарджик органите на реда засекли 17-годишен пазарджиклия. Той съхранявал в себе си малко топче пълно с бял прах. Малко по-късно се оказало, че става дума за амфетамин. Намерената дрога е иззета, а младежите са задържани в арестите на полицейското управление в Пазарджик. Спрямо тях се водят бързи полицейски производства.