Районна прокуратура-Пазарджик внесе в съда обвинителен акт срещу Димитър Д., на 67 г. , и  Иван Д., на 46 г. от гр. Пазарджик. Първият е обвинен за измама с причинена имотна вреда и за държане на акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон – престъпления по чл. 209 ал. 1 във връзка с чл. 26 от Наказателния кодекс и по чл. 234 ал. 2 т. 2 и 3 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс, а вторият – за принуда и държане на акцизни стоки без бандерол – престъпления по чл. 143 ал. 1 и по чл. 234 ал. 2 т. 1,2 и 3 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Димитър Д. е предаден на съд за това, че в периода от месец февруари 2013 г. до месец март 2013 г. при условията на продължавано престъпление е възбудил заблуждение у две лица, че ще закупи скъпо струващи медикаменти за лечението на болен мъж, и с това причинил на лицата имотна вреда в общ размер на 3 850 лева.

Димитър Д. е предаден на съд и за това, че на 8 ноември 2014 г. в товарен автомобил, марка „Мерцедес“, управляван от В.М. от с. Мало Конаре, обл. Пазарджик, след като се сговорил със сина си Иван Д., е държал акцизни стоки без бандерол, а именно 5 000 кутии цигари на стойност 37 500 лева с дължими акцизи 936 лева като предметът на престъплението е в големи размери.

Иван Д. е предаден на съд за това, че е принудил свидетел да потвърди неистина за предаване на парична сума за лечението на болен мъж като за това употребил заплашване.

Иван Д. е предаден на съд и за това, че на 8 ноември 2014 г. в товарен автомобил, марка „Мерцедес“, управляван от В.М., от с. Мало Конаре, обл. Пазарджик, след като се сговорил с баща си Димитър Д., е държал акцизни стоки без бандерол – 5 000 кутии цигари на стойност 37 500 лева с дължим акциз 936 лева като предметът на престъплението е в големи размери.

 По делото е установено, че Румен К. бил близък и доверен приятел на обв. Димитър Д. и синът му обв. Иван Д., работел в тяхното земеделско стопанство. Живеел сам. През зимата на 2013 г. лекари установили, че Румен К. страда от онкологично заболяване. Обв. Димитър Д. се ангажирал да го настани за лечение в болница  в София, където твърдял, че има познанства с лекари. Не след дълго обв. Димитър Д. разбрал, че болестта се задълбочава, което го обезпокоило, защото Румен К. му дължал около 5 000 лева. Той съставил план как да използва болестта, за да вземе парите от негови роднини и пристъпил към действие. Повикал в офиса си роднина на Румен К., на който обяснил, че може да намери скъпо лекарство за лечението му, с каквото в болницата не разполагали. Той споделил, че лекарството било предназначено за съпругата на важен човек в държавата, която обаче починала преди да й го поставят. Обяснил, че става въпрос за инжекции на стойност 2 300 лева, които били ефикасни и щели да забавят развитието на болестта. Предложил близките да дадат парите, а той да закупи лекарството и да го занесе в болницата.  Роднината се обадил на близка на Румен К., която живеела в София, за да помогне с финансови средства. Двамата пострадали първоначално успели да съберат 800 лева, а след това от друга тяхна близка, която работела в Гърция, получили заем от още 1 150 лева.

Общата сума в размер на 1 950 лева била предадена на обв. Димитър Д., който обяснил, че е закупил инжекциите и те били поставени на болния.

 През март 2013 г. състоянието на Румен К. се влошило, той пак влязъл в болницата. Обв. Димитър Д. отново се обадил на близките за още пари за лекарства. Те взели заем, заложили и лек автомобил. На два пъти предали сумата от общо 1 900 лева на Димитър Д. Вторият път занесли част от парите в неговия офис и ги предали пред свидетел. Впоследствие се обадили в болницата, за да попитат дали са включени в лечението на Румен К. други лекарства освен по клиничната пътека, на което лекарите отговорили отрицателно. По-късно е установено, че обв. Иван Д. отправял заплахи към свидетеля, пред който били предадени част от парите, за да си промени показанията.

При полицейска акция на 8 ноември 2014 г. е установено, че  бащата и сина държали цигари без бандерол.

По делото са разпитани свидетели, иззети веществени доказателства, представени са епикризи,  извършени са експертизи и др.

Предстои Районен съд-Пазарджик да насрочи първо заседание.