Образователната ни система губи своите функции, това бе една от констатациите направена от участниците в конференция посветена на „18 месеца след европейските избори“. Резултатът от зле организираният обучителен процес е една от причините за радикализирането на децата ни. Изводът бе направен след анализ на лекцията на лектора по европейска политика Катя Христова от Нов български университет в Пловдив.

За периода от 2011 до август тази година, най-много бежанци са влезли в Германия, следвана от Швеция и Унгария. Докато за първите две държави има ясно обяснение защо са били предпочетени от сирийците, за Унгария определящо е нейното местоположение. Според премиерът й Виктор Орбан в момента цяла Европа сама залага бомба, чийто плодове ще берем след двадесетилетие, когато децата на днешните бежанци ще са пораснали. Образователната система в Европа освен на практически знания, трябва да учи и на морал, и на духовни ценности. Нашите деца получват информация за радикалния ислям предимно от интернет, стана ясно по време на дискусията. Това е и причината депутати от Европарламента да поискат среща с доставчици на интернет услуги  и да помолят за сдействие по свалянето на информация свързана с тероризма и ИД.

Атаките в Париж се оказаха кулминацията в трите кризи, през които премина за 18 месеца Европа. Първата от тях бе тази в Гърця, но за нея почти не се говори, въпреки че тогава се смяташе, че това е най-голямата криза в историята на Европейския съюз. Втората криза бе дискутираното излизане на Великобритания от системата, тъй като тя искаше да постави свои условия, за да продължи членството си, но най-силна се оказа третата – кризата с бежанците. Впрос, който бе неглижиран в началото и не предвещаваше подобен развой.

Това, което в момента е ясно е, че има загуба на контрол по границите на ЕС и вероятно е грешна политика да се правят граници вътре в съюза, вместо да се правят граници извън него. В момента има неадекватност по отношение на конфлектните зони. Основният проблем на вътрешните министри според Катя Христова е, че те не виждат процеси, а виждат само граници. В момента Шенген е в кома.

Следващата лекторка бе Весела Чернева, директор на софийския офис на ЕС за външна политика. Тя е на мнение, че повечето от пристигащите в страната ни хора са икономически мигранти. Механизмът за репатрирането им обаче не работи. От началото на кризата до сега в Турция са били върнати само шест човека. Тя цитира и тезата на Иван Кръстев за застрашените мнозинства, заради привилегиите които получават малцинствата. Европейската тъкан започва да се разпада.

* На снимката Весела Чернева