Шеговит преглед на празниците през отделните месеци на годината нарави във фейсбук профила си пазарджиклийката Любка Качакова. Общо взето виждането и се препокрива с гласуваните вече от Министерски съвет почивни дни за предстоящата 2016 г. Предлагаме ви и двете версии.

Любка Качакова:

От Никулден като се започне..На църква, после ядене и пиене до Нова година. Януари пак бая празници.. Как да работим, като не можем да изтрезнеем. Феврурари – месецът на Любовта.. То работи ли се, като не можеш да си събереш акъла ..
Март – оооо 8 ми Март ! Кога да работиш като не остава време от спорене за смисъла на тоя празник..Април – Ве- лик- ден ! Достатъчно. Сещате сеМай – 1 ви, 2 ри!!!, 6 ти, 24 ти! Инаф ааа, щях да забравя абитуриентските балове. Да се разчекне човек не може да смогне на празниците.. Ква работа, кви 5 лева. Юни – ауууу къде да ходим на море .. Търсим хотели, пакети, безплатни нощувки.. Няма време за бачкане. Юли – И замириса на море! Беж, Лиске, за бански на децата.. Джапанки и разни други плажни работи.. Август – забранено за работа ! Никккви такива ! Септември – е няма такъв ужассс .. Следваканционна депресия.. Седиш и блееш пред компютъра.. Плюс.. Раници, тетрадки.. Не ти е до задачите от шефа хиччч. Добре че малко празници 6ти, 22 ри, та да ти олекне на душата..Октомври – е, тоя месец ШАСАРАБОТИ !!! Та ако ще ..Ноември – охх, поумОрихме се вече..затова я малко по яваш яваш…Декември – до Никулден Квото свършили – свършили ! После всяка вечер – партита, номинации, церемонии…Отиде и тая година..На здраве !

Почивните дни през 2016

По четири последователни почивни дни през март, май и септември 2016 г. ще имат работещите, реши Министерският съвет като размести почивните дни през следващата година. През септември дори ще се съберат два пъти по четири неработни дни.

За да не се прекъсва работната седмица, както и да се осигури по-ефективно използване на почивните дни, кабинетът взе решение да обяви за неработни 4 март (петък), 23 май (понеделник), 5 септември (понеделник) и 23 септември (петък). Те ще се отработват съответно на 12 март (събота), 14 май (събота), 10 септември (събота) и 17 септември (събота).

Разместванията се налагат, тъй като през 2016 г. Националният празник на България – 3 март, се пада в четвъртък, а по календар 4 март е петък. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, е във вторник, а предходният 23 май се пада в понеделник. Официалният празник 6 септември – ден на Съединението, през 2016 г. е във вторник, а по календар 5 септември е в понеделник. Денят на независимостта на България – 22 септември, е в четвъртък, а следващият ден 23 септември се пада в петък.

Дните, които се обявяват за работни, са съботи през същия месец, като по този начин броят на работните дни в месеца не се променя.