Земеделските производители от община Пазарджик искат отмяна на еднодневните трудови договори, това съобщи на пресконференция днес кметът на Юнаците – Стоян Кузев. Той изрази позицията на своите съселяни, които отглеждат земеделски кулутури. С еднодневните трудови договори се увеличава бумащината, но не и реалната помощ за работодателите. На практика в нашия регион на такива договори се наемат роми. Много често обаоче идвайки на работа те не са взели личната карта, а не рядко и никога в живота не са притежавали подобен документ, разказа Кузев. Няма как да ги пуснеш да отидат на полето без договор, а писането му отнема поне половин час, ако хората са двеста души, смятайте колко време ще отнеме писането, връщането да дома за личната карта и колко време ще работят хората реално.

Повечето от ромите поставяли условия на работодателя, че няма да останат на къра следобяд. След кратка почивка те поемали към следващ работодател, с които се били спазарили предния ден. Така двама земедебци трябва днес да пуснат договори на едни и същи хора, негодуват земеделците. Първият им плаща по двадесет лева, същото прави и вторият. Само че в държавата отиват десет лева общо от двамата, тъй като бланките за трудови договори еднодневки се купуват по пет лева от НОИ.

Предложението на земеделците е да се плаща от всеки производител по пет лева данък на деклариран декар. Тези които ползват недекларирана земя, ще бъдат принудени да я декларират и ще излязат от сивия сектор. Тези, които прибират субсидии, а не обработват земята също ще се видят, защото селските кметове най-добре знаят кой какво работи в землищата им. Така хем няма да има необработваема земя, хем държавата ще си прибира парите, смята Кузев.

Предложениеуто вече е изпратено в Народното събрание, на премиера и министър Калфин, по чиято идея бяха въведени еднодневните трудови договори. Надяваме се да се срещнем с някои от заместниците му и да стигнем до решение, твърди кметът на Юнаците.

Междувременно от Инспекцията по труда вече са пуснали предупредителни протоколи до няколко земеделци, при които са заварили работна ръка без пуснати договори. При следваща проверка, нарушението ще струва 5000 лв, колкото предвижда чл. 114а от Кодекса на труда. Подписка с изканията на земеделците ще се събира на територията на цялата пазарджишка община, плюс Куртово и Съединение, Пловдивско, където хората имат същия проблем.

Надяваме се да ни подкрепят и от другите общини в областта каза Кузов.