10may

Пазарджишките майки се включиха в днешния национален протест. Те настояват за увеличаване на средствата за отглеждане на дете и подкрепяща политика за младите родители. Повечето от дамите са на възраст от 24 до 30 години и настояват за по-лесен достъп до детските градини, защита пред работодателите за гъвкаво работно време и адекватно детско здравеопазване.

Едно от основните им искания е и адекватно финансиране на втората година от отглеждане на детето. Обезщетението сега е 340 лева. Родителите настояват средствата да се обвържат с минималната работна заплата и да се увеличат детските добавки.

Координатор на протеста за Пазарджик е Соня Кирова. Тя е на двадесет и четири години, а заедно с нея пред общината, където се събираха майките, бе и деветмесечното и бебе. Тя отбеляза, че всяка година се внасят искания, но нищо не се променя. Да оцеляваш с едно дете е трудно, а от нас очакват да раждаме поне по две, заради отрицателния прираст, констатира друга майка, но за да се случи това е нужно държавата да ни помага и да стимулира раждаемостта, както и това да оставаме в България. Имам приятелки, които работят в чужбина и там отглеждат децата си, казват ми, че там е по-лесно и принос имат както държавниште институции, така и общинските.

Обезщетението за втората година от майчинството остава 340 лева, при праг на бедност от 300 лева и минимална заплата от 420. Жените пресмятат, че само пюретата, памперсите и сухото мляко излизат доста повече. Не малък е и проблемът с набавянето на документи, за да получиш майчинство, а заради два лева може и да се разминеш с детските надбавки, коментираха участнички в протеста.

Те добавиха и това, че исканията им – десет на брой, ще бъдат внесени в кабинета, народното събрание и социалното министерство в София. Ако не се направят промени в законодателството, протестните действия на майките в страната ще продължат.